Žena koja je napisala prvi matematički algoritam

Mada se razvoj prvih računara dovodi u vezu sa polovinom prošlog veka, može se reći da je prvi programer postojao još u 19. veku. Možda je neobičniji podatak da je prvi programer zapravo bila žena. Njeno ime je Ada Lavlejs (1815–1852).

Ada Lavlejs je bila kćerka najvećeg pesnika romantizma, lorda Bajrona, a ljubav prema matematici prenela joj je majka. Kao dete bila je često bolesna. Od svoje 14 do 17 godine bila je nepokretna, međutim, tokom tog perioda vredno je učila. Majka joj je obezbedila najbolje mentore i učitelje. U to vreme mentor joj je bila i Meri Somersvil, poznata kao prva žena koja je dobila članstvo u Kraljevskom astronomskom društvu Velike Britanije.

Preko svoje mentorke upoznala je poznatog britanskog matematičara Čarlsa Bebidža, koji je danas poznatog i kao „otac računara“. U vreme kada su se upoznali Bebidž je radio na takozvanoj diferencijalnoj mašini. Ada je bila veoma fascinirana mašinom, a Bebidž nije skrivao svoju impresioniranost Adom i njenim intelektualnim sposobnostima, često je nazivajući Vilom brojeva. Nakon toga, vreme je posvetio analitičkoj mašini, preteči modernih računara. Međutim, Ada Lavlejs je imala nešto neobičniji viziju ove čudnovate mašine: smatrala je da ne bi trebalo da služi samo za izvođenja matematičkih operacija nad brojevima, već da bi mogla da ih izrazi kao grafike ili muziku.

U Italiji se pojavio članak posvećen novoj Bebidžovoj mašini. Radeći na njegovom prevodu, Ada je načinila niz beležaka sa veoma značajnim opažanjima, koje su bile čak tri puta duže od originalnog članka, a u poslednjoj belešci može se naći detaljan algoritam za izraunavanje Bernulijevih brojeva. Ovaj algoritam smatra se prvim kompjuterskim programom. Budući da analitička mašina nije bila napravljena za njenog života, Adin program nikada nije bio testiran. Gotovo jedan vek nakon njene smrti, beleške su ponovo bile objavljene. Analitička mašina se od tada smatra pretečom računara, a njene beleške pretečom kompjuterskih programa.

Nakon što su joj se roditelji razveli, kada je imala samo nekoliko meseci, lord Bajron se odselio iz Velike Britanije i preminuo svega nekoliko meseci potom. Ada Lavlejs je umrla sa 36 godina, a na sopstveni zahtev, sahranjena je pored oca.

——————————————————————————————————————————-

LICA MATEMATIKE

Naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike (M3) ove godine predstavlja stvarna, živa lica matematike širom Srbije – deset najkreativnijih nastavnika matematike, ali i lica deset velikana koji su kroz istoriju gradili ovu disciplinu.

Po biografskim motivima matematičara koji su deo akcije ”Lica matematike” Centar za promociju nauke je organizovao akciju rešavanja zadataka Moj današnji zadatak

podeli
povezano
Jedanaest rešavalaca osvojilo pretplatu
Arhimed