Na svečanoj akademiji organizovanoj ovim povodom, prisutnima se najpre obratila direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, koja je pozdravila goste ispred svih zaposlenih, kao i u ime svih generacija koje su prošle kroz ovu školu. Direktorka Marković kratko se osvrnula na najvažnije trenutke u bogatoj istoriji gimnazije, a potom je uručila zahvalnice ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović, predsedniku Privremenog organa grada Kragujevca Nikoli Dašiću, rektoru Univerziteta prof. dr Nenadu Filipoviću i episkopu šumadijskom, gospodinu Jovanu.

Foto: Bogdan Đorđević

„Prva kragujevačka gimnazija ima značajnu ulogu u obrazovnom sistemu Republike Srbije“, istakla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i dodala: „Zahvaljujući kvalitetnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima, posvećenom radu nastavnika i stručnih saradnika, kao i odgovornom i efikasnom rukovođenju, Prva kragujevačka gimnazija je opravdano među najpoželjnijim školama u ovom delu Srbije.“

 

Prvu kragujevačku gimnaziju danas pohađa više od 1400 đaka, a u školi je zaposleno oko 150 profesora.

 

Usledio je umetnički program pod nazivom „Kada se odavde pođe, jednom se opet vrati zvezdanih očiju“, koji su za ovu priliku zajedno pripremili sadašnji i bivši učenici, profesori i roditelji Prve kragujevačke gimnazije. Kada je 1833. godine osnovana, Prva kragujevačka gimnazija bila je prva škola te vrste u Kneževini Srbiji, a iz nje je izašlo mnogo poznatih naučnika, državnika, vojskovođa, književnika, umetnika koji su ostavili dubok trag u istoriji naše zemlje. Talentovani učenici iz Kragujevca oživeli su brojne istorijske ličnosti povezane sa Prvom kragujevačkom gimnazijom, a za to su nagrađeni gromoglasnim aplauzom svih prisutnih u Svečanoj sali.

12. Mejkers lab u Srbiji

U četvrtak, 30. novembra, Grupa za obrazovanje otvoriće 12. po redu Mejkers lab u Srbiji. Posle Niša i Vrnjačke Banje, koji su u oktobru dobili učionice budućnosti, i Prva kragujevačka gimnazija će moći da se pohvali novim multidisciplinarnim inovativnim prostorom – i to veličine 130 m2!

Foto: Bogdan Đorđević

Mejkers labovi su jedinstveni inovativni i multidisciplinarni prostori, urađeni po modelu učionice budućnosti, koje su osmišljene u Centru za promociju nauke. Program u labovima podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, dok nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući više oblasti u okviru jednog školskog časa. Učenici su ohrabreni da svoje ideje praktično primenjuju, upoznaju se sa različitim oblastima i tako stvaraju jasniju sliku o svojim budućim karijerama.

Grupa za obrazovanje osnovana je u septembru 2022. godine sa ciljem zajedničke podrške obrazovanju i čine je: Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

Da bi đaci i nastavnici svih Mejkers škola u Srbiji imali što kvalitetnije okruženje i savremene programe, pored organizacija u Grupi za obrazovanje, i sve više kompanija se pridružuje ovom cilju kako bi mladi u Srbiji imali što bolje šanse za ekonomski uspeh. Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarkett, Roma company, i odnedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

podeli