Центар за промоцију науке организује још један активан школски распуст – Дечји научни камп! У друштву вршњака, деца на овај начин имају прилику да се на занимљив и интерактиван начин упознају са науком, њеним методама и задацима

Центар за промоцију науке у сарадњи са Одељењем за културу Амбасаде Мађарске, Колегијум Хунгарикум Београд, и ове године организује програм за активан школски распуст – Дечји научни камп (ДНК). Програм је осмишљен тако да деци пружи прилику да се у друштву вршњака, на занимљив и интерактиван начин упознају са науком, њеним методама и задацима, научним начином размишљања, као и стручњацима који раде у различитим научним областима.

Овогодишњи зимски ДНК ће се одвијати у просторијама Колегијум Хунгарикума, у Грачаничкој улици 14, а пријаве су обавезне (на линку у тексту испод).  Програм је организован за децу узраста 8 до 12 година, и подељен у два циклуса: од 3. до 7. фебруара и од 10. до 14. фебруара. Родитељи дете могу пријавити за само један циклус. Дневни програм кампа траје од 9.00 до 14.00 часова, осим последњег дана кампа када траје од 14.00 до 19.00 часова.

Тема овогодишњег кампа је Излет у 2050. годину. Како ће изгледати свет и наш свакодневни живот за 30 година када деца учесници буду имали година колико њихови родитељи имају сада? Током кампа желимо да се, кроз тимски истраживачки рад, деца упознају са научним темама које ће у будућности имати све већи и већи значај. То су дечје, личне теме, које се много више тичу њихове генерације него генерације њихових родитеља. Развијаћемо свест о томе колико се свет брзо мења и колико ће се за неколико деценија живот знатно разликовати од наше свакодневице, али такође и да је на свима нама велика одговорност у ком ће смеру те разлике ићи и да ли ће бити позитивне или негативне.

Током овог кампа улоге родитеља и деце ће се на моменат обрнути и деца ће постати стручњаци за своју будућност: кроз изложбу, која ће бити крајњи производ рада тимова, родитељима ће приближити време које је пред нама.

КАКО ПРИЈАВИТИ ДЕТЕ?

Учешће на кампу је бесплатно, а обавезно је електронско пријављивање на формулару у линку испод. Пријаве су отворене до недеље, 26. јануара. Интересовање за ДНК је сваке године велико и број пријављене деце увелико прелази наше капацитете. ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете, али молимо вас за разумевање јер је извесно да нећемо моћи да примимо сву пријављену децу. Попуњавање пријаве не значи да је ваше дете примљено. Групе деце биће усклађене према узрасту и роду како би се поставили услови за најоптималнију атмосферу за реализацију овакве врсте програма. Сви чије учешће буде прихваћено потврдну поруку добиће на е-мејл у уторак 28. јануара.

 

Уколико имате питања у вези са кампом или пријавама на камп, обратите се организаторки Ани Клобучар на aklobucar@cpn.rs или на број 060 70 40 186.

Линк за пријаве

 

ДНЕВНИ РАСПОРЕД КАМПА

На почетку сваког дана и након паузе за ужину учесници ће се загревати и међусобно упознавати и зближавати кроз друштвени програм игара и групних активности. Крај сваког дана у кампу ће обележити размена откривеног и наученог међу тимовима, како би сви учесници имали увид у оно чиме се баве остале групе и слику живота у 2050. из више углова.

Петог дана кампа тимови ће се бавити прављењем изложбе „Излет у 2050.“, кроз коју ће публику – своје родитеље – провести кроз визију будућности која нас чека за три деценије, када деца буду имала година колико њихови родитељи сад. Добро дошли у Музеј будућности!

ТИМОВИ БУДУЋНОСТИ

У оквиру електронске пријаве за Дечји научни камп потребно је да одаберете три тима у којима би ваше дете волело да учествује. Ми ћемо, на основу тих жеља, направити распоред деце у оквиру група, како би сви учесници били задовољни својим тимом. Сваки тим води један од наших научних демонстратора и демонстраторки, искусних у раду са децом и стручних за своје области, наравно уз организаторе кампа.

ПРВИ ЦИКЛУС

03-07. фебруар

Друштвено уређење будућности

Хеј, пред тобом се налази велики подухват! Да ли мислиш да си спреман да управљаш једним друштвом у 2050. години? Ако јеси – упадај у овај времеплов! Једино што је потребно је мало храбрости, много добре воље, а највише радозналости!

На овом путу отвориће нам се бројна питања – да ли ћемо имати нове становнике, шта ће им бити неопходно да би успешно функционисали, ко ће бити наши најбољи пријатељи, на који начин ћемо комуницирати.

Добре вести! На ова и многа друга питања – одговор имаш ти! Након нашег времеплова, мораћемо да нађемо начин да уђемо у главе становника будућег друштва како бисмо лакше добили све одговоре. Уколико им не обезбедимо све што је потребно, друштво неће функционисати. Хм, звучи ризично, али и веома занимљиво!

Осим што је Јелена будућa докторка педагошких наука, она је и доктор за емоције! Сигурно још нисте чули за такво занимање, стога ето вам прилике да видите о чему је реч. Код ове докторке можете добити  „инјекцију“ добре забаве и топао осмех као „лек“. Неће вам слушати плућа као сви доктори, али ће слушати оно о чему јој говорите. Децо, добро дошли у тим ове необичне докторке!

 

Исхрана у будућности

Хеј другари, јесте ли знали да је човек једна од животиња која има најразноврснију исхрану? Ми једемо све, од банане до шницле, од киселог купуса до чоколадног сладоледа.

Вероватно вам је тешко то да замислите, али сладолед није постојао одувек, први људи нису ни знали шта је то сладолед. Људска храна је еволуирала заједно са човеком, а ми и даље еволуирамо.

Придружите нам се у гурманско-научној авантури где ћемо истражити која је потенцијална храна будућности и колико ће се човеков јеловник променити.

Душан студира Молекуларну биологију и физиологију. Поред науке, он воли филмове о суперхеројима и видео-игрице. У слободно време свира електричну гитару и у души је прави рокер. Овај свестрани момак још размишља о томе шта ће тачно истраживати у биологији, али једно је сигурно – шта год буде изабрао, биће прави луди научник!

 

Играчке у будућности

Пажња, пажња! Наш времеплов нас ускоро води на једно  забавно путовање – идемо у 2050. годину! Тамо нас чека магични свет играчака!

У том свету ћемо имати прилику да се дружимо, играмо и пустимо машту да нас одведе на различита места. Али, како бити у магичном свету играчака, а одолети искушењу да и сами направимо неку играчку? Стога, наш мали тим ће имати пуне руке посла – користиће своју креативност, знање и вештине да створи играчке будућности!

Забавићемо се и научити како су настајале прве играчке, како су се деца раније забављала, да ли постоје играчке за одрасле, како од старе играчке направити нову, и све остало што вас буде занимало да питате и сазнате о ономе што деца највише воле – о играчкама.

Пожурите са укрцавањем у ово необично превозно средство, и не заборавите да у коферче, осим маште и доброг расположења, спакујете и омиљену играчку!

Драга децо, имамо лепе вести за вас у овој новој години! Упознаћете будућу докторку педагошких наука са којом ће вам рад сигурно бити као песма! Маријина главна одлика су креативност и вечита инспирација захваљујући којима пише прелепе стихове. Сигурни смо да ће вам помоћи да и ви гледате на свет кроз ове посебне наочаре и развијате знатижељу према свему што вас окружује. Такође, Марија много воли животиње и велики је борац за њихова права!

 

Здравље у будућности

Излет у 2050. годину ће нам омогућити да истражимо које су то тајне будућности које нас чекају када је реч о нашем здрављу.

Покушаћемо да, на интерактиван начин, истражимо који су то најактуелнији проблеми данашњице, како се здравље људи мењало вековима и који су то били актуелни проблеми у сваком периоду.

Предвидећемо шта нас чека у 2050. години, како ћемо се тада бранити од вируса и бактерија, да ли ће настати неки суперпаразити, да ли ће све људе заменити роботи, како ћемо се лечити од болести, да ли ћемо имати лек за сваку од њих?

Добро дошли у Стефанову екипу, са њим вас чека права забава! Стефан је студент завршне године Молекуларне биологије и због тога ћете бити у прилици да чујете много занимљивости од њега. Поред тога што је веома духовит, он ужива да ради са децом и радо ће вам улепшати сваки тренутак учења. Уколико волите псе, онда сте нашли правог демонстратора за вас!

 

Школа будућности

Хајде да размислимо како желимо да учимо. Да ли су нам баш потребне табла, клупа, или чак учионица? Можда нам нису потребни ни часови. Ни оловке. У 2050. години школа може бити све оно што желимо. Оно што остаје исто је циљ образовања – припремити младе за живот у будућности и обучити их да допринесу бољитку свих.

Зато ћемо у овој групи размотрити шта је то „Школа будућности“ трудећи се да, пре свега, развијамо нове идеје, али и да унапређујемо и дотерујемо старе. Како ми најбоље учимо, где, и шта нам треба? А онда скокнимо у 2050. да видимо да ли то заиста можемо!

Тијана ће вас увести у свој магични свет знања и креативности! Пустолов по природи, она вам може открити тајне живописних предела и открити чар људске топлине коју је спознала током својих путовања. Њена велика љубав је и сликарство, те је ово права прилика да са Тијаном „насликате“ своју визију будућности!

 

ДРУГИ ЦИКЛУС

10-14. фебруар

Архитектура у будућности

Да ли сте се некада запитали како ће изгледати град у будућности? Са којим се то проблемима суочавају градови данашњице? Да ли ћемо у будућности градити паметније и зеленије?

У нашој малој лабораторији будућности свако има прилику да постане инжењер. Закорачите са нама у 2050. и заједно ћемо открити како ће изгледати живот у граду будућности.

Ивана је научница за невидљиво. Добро, није баш невидљиво него је толико мало да се голим оком не може видети. Она проучава молекуле, али не било које молекуле, већ молекуле у живим бићима. Највише је интересују биљке, тако да можемо да кажемо да ће она проучавати невидљиви живот биљака. Поред науке, много воли и уметност, највише балет, народну игру и цртање. Ивана ће вам дочарати спој науке и уметности из кога ће малени истраживачи понети знања из обе области!

 

Здравље у будућности

Излет у 2050. годину ће нам омогућити да истражимо које су то тајне будућности које нас чекају када је реч о нашем здрављу.

Покушаћемо да, на интерактиван начин, истражимо који су то најактуелнији проблеми данашњице, како се здравље људи мењало вековима и који су то били актуелни проблеми у сваком периоду.

Предвидећемо шта нас чека у 2050. години, како ћемо се тада бранити од вируса и бактерија, да ли ће настати неки суперпаразити, да ли ће све људе заменити роботи, како ћемо се лечити од болести, да ли ћемо имати лек за сваку од њих?

Добро дошли у Стефанову екипу, са њим вас чека права забава! Стефан је студент завршне године Молекуларне биологије и због тога ћете бити у прилици да чујете много занимљивости од њега. Поред тога што је веома духовит, он ужива да ради са децом и радо ће вам улепшати сваки тренутак учења. Уколико волите псе, онда сте нашли правог демонстратора за вас!

 

Пољопривреда будућности

10. фебруар 2050. Процењује се да на планети Земљи живи 9,7 милијарди људи. Можда се не сећате, али давне 2020. популација је била 7,8 милијарди људи и борили смо се са важним проблемима – климатским променама, пренасељеним градовима, недостатком природних ресурса, али и великим бројем људи који живе у условима глади.

Тада смо основали лабораторију која ће се бавити развијањем метода и проналазака који ће омогућити да гајимо велику количину биљака, рибе и стоке, довољну да нахрани све људе на планети, али тако да минимално угрожава природу.

Позивамо вас да нам се придружите у раду наше лабораторије, са циљем да побољшамо или осмислимо потпуно нове кућне баште које ће моћи да стоје у углу кухиње док у њима расту пшеница, пасуљ, зелена салата, босиљак или шта год ваша породица пожели!

Милена је студенткиња Молекуларне биологије и физиологије. Одувек је запиткивала много о природи око себе, па су њени родитељи предахнули када је открила енциклопедије. Међутим, њена радозналост никада није утихнула – штавише, још се продубљује. Њен идеалан посао би био у лабораторији, али и испред суперрачунара и вештачке интелигенције, све у циљу истраживања одговора на једно старо питање – шта је живот? Милена је увек спремна за разговор о темама које је интересују и сигурно ћете уживати у њеној групи!

 

Међупланетарна путовања у будућности

Година је 2050, на Земљи живи скоро 10 милијарди становника. Природни ресурси су на ивици нестанка, одрживи развој није довољан да снабдева људску популацију која из године у годину све брже расте. Само је питање времена када ће наша планета постати премала за све људе. Шта ћемо онда?

Решење – идемо у свемир!

Пријавите се у ову групу и будите део тима који ће да дизајнира и прави „градски превоз“ између планета Сунчевог система и Земље.

Сазнаћете шта је потребно да планета буде погодна за живот и како људи могу да се прилагоде условима на другим планетама. Размотрићемо настањивост планета Сунчевог система и закључити зашто је Марс погодан да буде прва људска колонија у свемиру.

Истражићемо каквим су се летелицама људи служили за излете у свемир и на основу тога створити наш прототип идеалног свемирског возила.

Не смемо да заборавимо да паметно напунимо кофере свим потребним стварима, треба да будемо паметни у паковању пошто нам је простор ограничен!

У нашој свемирској групи биће много истраживања, мозгања, прављења; научићете много нових ствари и бити спремни за покоравање свемира, све то уз константан осмех на лицу!

Божа је студент Биомедицине и еколошког инжењеринга на ЕТФ-у. Највеће љубави су му наука и кошарка. Ако си део Божине групе, буди без бриге – имаш поред себе особу којој никад није тешко да понови и објасни све до најситнијих детаља, чак и ствари које можда изгледају једноставно. Сигурно је да ћеш се у току кампа осећати као део врло успешног тима!

 

Климатске промене и будућност

Хајде да размишљамо о климатским променама које ће претрпети наша планета и људи на њој! Температура је константно у порасту, глечери се отапају, суше и пожари попримају све већу размеру.

Замислите да је могуће развити технологију која ће моћи да изађе на крај са свим овим променама! Звучи невероватно, зар не?

За развој такве технологије сте потребни баш ви и због тога ћемо на кампу развијати идеје које ће нашу будућност на планети у 2050. учинити много лепшим местом за живот.

Анђела је мастер студенткиња Педагогије. Девојка којој је ово 5. научни камп! Из тога видимо колико јој рад са децом причињава задовољство. Поред рада са децом воли да путује, чита крими романе и истражује морске дубине.

 

подели