Događaji

Završni događaj RRI Tools-a u Beogradu

Predstavnici ministarstava pet zemalja iz regiona, vodeći naučnici i regionalni partneri okupiće se oko ideje odgovornog istraživanja na konferenciji Centra za promociju nauke

U petak, 16. decembra, Centar za promociju nauke organizuje konferenciju pod nazivom „Odgovorna nauka za bolje društvo“, na kojoj će se pored naučne i obrazovne zajednice okupiti i predstavnici ministarstava nadležnih za resor nauke iz pet zemalja u regionu: Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Otvaranju će prisustvovati i pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj za evropske integracije dr Viktor Nedović. Gosti iz inostranstva, među kojima je i bivši savetnik francuskog ministra za nauku dr Žan-Pjer Ali, govoriće o ovom sve aktuelnijem konceptu Evropske komisije i njegovim budućim tendencijama.

Povod za održavanje konferencije je završetak velikog međunarodnog projekta RRI Tools (Responsible Research and Innovation Tools, RRI), na kojem je Centar jedan od 26 partnera. CPN je regionalni koordinator za Jugoistočnu Evropu.

Okupljeni oko ideje odgovorne nauke, predstavnici pet zemalja diskutovaće o aktuelnim politikama u ovom domenu, kao i globalnim društvenim izazovima sa kojima se svakodnevno susrećemo, a čijem rešavanju bi nauka trebalo da doprinese.

Koncept odgovornog istraživanja, na kom posebno insistira Evropska komisija,  veoma je važna tema u eri dronova, naprednih tehnika editovanja gena ljudskog embriona i sve vidljivijih posledica klimatskih promena. 

Tokom konferencije biće predstavljeni najsvetliji primeri odgovorne nauke u zemlji i regionu, među kojima se posebno ističe BioSense institut iz Novog Sada, koji je nedavno osvojio sredstva u iznosu od čak 28 miliona evra u okviru Horizonta 2020.  Svoj projekat BIRTH predstaviće i dr Sofija Stefanović, prva dobitnica ERC granta u Srbiji.

Inače, cilj projekta RRI bilo je razvijanje seta alatki koji bi doprineli boljem razumevanju i lakšoj implementaciji koncepta odgovornog istraživanja u okviru Horizonta 2020, programa Evropske komisije za finansiranje istraživanja vrednog 80 milijardi evra.

Konferencija će se održati u hotelu 88rooms u Beogradu od 10 do 18 časova.

Istražite više o projektu RRI Tools.

Istražite više program konferencije.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs