У Центру

Виртуелни Дечји научни камп завршен!

Програм овогодишњег кампа конципиран је тако да деца у току кратког увода отворе неку тему, виде како је могу прилагодити себи, а остатак дана проведу напољу, у радозналим шетњама својим комшилуком откривајући колико је узбудљиво загледати се у микро и макрокосмосе своје свакодневице

Ако нас питате колико деце је учествовало у овом ДНK, ми заиста не знамо. Математичка формула за израчунавање те бројке ишла би у правцу да се на свако од 377 пријављене одузму малишани који нису успели да се укључе јер су им родитељи тада били на послу а нису вешти са технологијом, али и да се дода по неки млађи брат, најбоља другарица, комшиница, мама, тата, дека… Сви они су се намештали сваког јутра испред екрана на неколико минута размрдавања, упознавања и истраживања. Од предшколског до средњошколског узраста, од Сјенице, Ниша, Новог Пазара, Kраљева, Зрењанина, Прокупља, Kрагујевца, Смедерева, Београда, Новог Сада, Сомбора, Црне Горе, Босне, Аустрије, Норвешке па до Сједињених Америчких Држава, сви су учествовали у ономе што их интересује и што им се допада.

Дечји научни кампови су програми које Центар за промоцију науке одржава већ око осам година. Ове године први пут камп је организован у виртуелном простору због актуелне пандемије. Из истих разлога много других активности отказано је овог лета па су деца остала без већине садржаја које иначе имају током распуста, а са много слободног времена. Верујемо да је управо због тога учешће у овом кампу за многе било још важније. Због тога смо и наш стари циљ да подстакнемо децу да све око себе гледају кроз „научне“ наочаре овај пут проширили и тиме да им покажемо шта све могу бити те „научне“ наочаре, који све то свакодневни алати, предмети, објекти или људи око њих могу крити истраживачка питања.

Програм кампа смо конципирали тако да деца у току кратког увода отворе неку тему, виде како је могу прилагодити себи и онда остатак дана проведу напољу, у радозналим шетњама својим комшилуком откривајући колико је узбудљиво загледати се у микро и макро космосе своје свакодневице. У уводним активностима имали смо госте за тему сваког дана, геонаучницу Дајану Бјелајац из Carpe Noctem, орнитолога Ивана Меденицу из Завода за заштиту природе, биолога Томицу Мишљеновића из Ботаничке баште Јевремовац и археолошкињу Марију Kаличанин Kрстић из Завода за заштиту споменика Kрагујевац. Kроз загонетке и питалице они су са децом утврђивали пут којим ће њихово истраживање даље кренути. Изабрали смо и низ задатака који су личили на игру потраге, а заправо су садржали узорковање, пребројавање, посматрање, снимање, прављење и још много различитих других научних методологија. Опремљени и за кишу и за сунце, и уз помоћ апликација за мобилне телефоне, деца су одређивала која сазвежђа се виде на ноћном небу, које птице живе у њиховој близини, које од њих су заштићене које нису, па и које биљке расту на осунчаном, а које на хладном терену.

Истраживали су и кључне моменте у прошлости њихових породица и комшилука, који су то најстарији предмети у кући, а који објекти у комшилуку, која је њихова прича, како се прави временска лента са свим тим открићима, и како то да су наше баке тако драгоцен историјски извор. Веома брзо постали смо истраживачка заједница која не мирује. Никоме од нас из тима батерија на телефону није могла трајати дуже од неколико сати. Поруке на Вајберу су само стизале са новостима о открићима из свих крајева. Права грађанска наука на делу! Неки су у потраге ишли сами, неки са родитељима, неки са браћом и сестрама, неки са другарима. Највећи успех овог кампа је управо та сарадња, али и самосталност, радост и заинтересованост за заједничке авантуре. 

На завршници на Инстраграму било нас је много мање него иначе, зато што смо превидели да велики број млађе деце не користи ову мрежу. Ипак виртуелни ДНK превазилази и простор и време па и нема завршницу, сви ми ћемо наставити да истражујемо уверени да је наука супер!

 У тиму који је организовао виртуелни ДНK били су: Ана Kлобучар, Јелена Јоксимовић, Бранкица Аврамовска, Филип Милетић, Марија Недељковић, Душан Јеремић, Исидора Салим, Јована Обрадовић и Милена Миловановић.

 Видео о виртуелном ДНK можете погледати овде.

 

 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs