U Centru

Virtuelni Dečji naučni kamp završen!

Program ovogodišnjeg kampa koncipiran je tako da deca u toku kratkog uvoda otvore neku temu, vide kako je mogu prilagoditi sebi, a ostatak dana provedu napolju, u radoznalim šetnjama svojim komšilukom otkrivajući koliko je uzbudljivo zagledati se u mikro i makrokosmose svoje svakodnevice

Ako nas pitate koliko dece je učestvovalo u ovom DNK, mi zaista ne znamo. Matematička formula za izračunavanje te brojke išla bi u pravcu da se na svako od 377 prijavljene oduzmu mališani koji nisu uspeli da se uključe jer su im roditelji tada bili na poslu a nisu vešti sa tehnologijom, ali i da se doda po neki mlađi brat, najbolja drugarica, komšinica, mama, tata, deka… Svi oni su se nameštali svakog jutra ispred ekrana na nekoliko minuta razmrdavanja, upoznavanja i istraživanja. Od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, od Sjenice, Niša, Novog Pazara, Kraljeva, Zrenjanina, Prokuplja, Kragujevca, Smedereva, Beograda, Novog Sada, Sombora, Crne Gore, Bosne, Austrije, Norveške pa do Sjedinjenih Američkih Država, svi su učestvovali u onome što ih interesuje i što im se dopada.

Dečji naučni kampovi su programi koje Centar za promociju nauke održava već oko osam godina. Ove godine prvi put kamp je organizovan u virtuelnom prostoru zbog aktuelne pandemije. Iz istih razloga mnogo drugih aktivnosti otkazano je ovog leta pa su deca ostala bez većine sadržaja koje inače imaju tokom raspusta, a sa mnogo slobodnog vremena. Verujemo da je upravo zbog toga učešće u ovom kampu za mnoge bilo još važnije. Zbog toga smo i naš stari cilj da podstaknemo decu da sve oko sebe gledaju kroz „naučne“ naočare ovaj put proširili i time da im pokažemo šta sve mogu biti te „naučne“ naočare, koji sve to svakodnevni alati, predmeti, objekti ili ljudi oko njih mogu kriti istraživačka pitanja.

Program kampa smo koncipirali tako da deca u toku kratkog uvoda otvore neku temu, vide kako je mogu prilagoditi sebi i onda ostatak dana provedu napolju, u radoznalim šetnjama svojim komšilukom otkrivajući koliko je uzbudljivo zagledati se u mikro i makro kosmose svoje svakodnevice. U uvodnim aktivnostima imali smo goste za temu svakog dana, geonaučnicu Dajanu Bjelajac iz Carpe Noctem, ornitologa Ivana Medenicu iz Zavoda za zaštitu prirode, biologa Tomicu Mišljenovića iz Botaničke bašte Jevremovac i arheološkinju Mariju Kaličanin Krstić iz Zavoda za zaštitu spomenika Kragujevac. Kroz zagonetke i pitalice oni su sa decom utvrđivali put kojim će njihovo istraživanje dalje krenuti. Izabrali smo i niz zadataka koji su ličili na igru potrage, a zapravo su sadržali uzorkovanje, prebrojavanje, posmatranje, snimanje, pravljenje i još mnogo različitih drugih naučnih metodologija. Opremljeni i za kišu i za sunce, i uz pomoć aplikacija za mobilne telefone, deca su određivala koja sazvežđa se vide na noćnom nebu, koje ptice žive u njihovoj blizini, koje od njih su zaštićene koje nisu, pa i koje biljke rastu na osunčanom, a koje na hladnom terenu.

Istraživali su i ključne momente u prošlosti njihovih porodica i komšiluka, koji su to najstariji predmeti u kući, a koji objekti u komšiluku, koja je njihova priča, kako se pravi vremenska lenta sa svim tim otkrićima, i kako to da su naše bake tako dragocen istorijski izvor. Veoma brzo postali smo istraživačka zajednica koja ne miruje. Nikome od nas iz tima baterija na telefonu nije mogla trajati duže od nekoliko sati. Poruke na Vajberu su samo stizale sa novostima o otkrićima iz svih krajeva. Prava građanska nauka na delu! Neki su u potrage išli sami, neki sa roditeljima, neki sa braćom i sestrama, neki sa drugarima. Najveći uspeh ovog kampa je upravo ta saradnja, ali i samostalnost, radost i zainteresovanost za zajedničke avanture. 

Na završnici na Instragramu bilo nas je mnogo manje nego inače, zato što smo prevideli da veliki broj mlađe dece ne koristi ovu mrežu. Ipak virtuelni DNK prevazilazi i prostor i vreme pa i nema završnicu, svi mi ćemo nastaviti da istražujemo uvereni da je nauka super!

 U timu koji je organizovao virtuelni DNK bili su: Ana Klobučar, Jelena Joksimović, Brankica Avramovska, Filip Miletić, Marija Nedeljković, Dušan Jeremić, Isidora Salim, Jovana Obradović i Milena Milovanović.

 Video o virtuelnom DNK možete pogledati ovde.

 

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs