Јелена Глишић, ученица Прве београдске гимназије, освојила је награду Фондације „Лундбек“ на Европском ђачком парламенту

Боравак делегације из Србије, у организацији Центра за промоцију науке, на Европском ђачком парламенту, завршио се изузетним успехом. Међу сто ђака из 20 европских земаља, Јелена Глишић, ученица Прве београдске гимназије, освојила је награду Фондације „Лундбек“.

Награда је додељена за презентацију European Student Parliaments: an effective informal learning format?, у којој је Јелена Глишић учествовала током Европског научног форума (Euroscience Open Forum Conference). Она је једина међу средњошколцима освојила ово признање, те оно представља велики успех за делегацију Србије на Европском научном форуму.

Председник Фондације „Лундбек“ Јорген Хуно Расмусен, уручио је 25. јуна у Копенхагену награду Јелени Глишић и Волфгангу Луцу, директору Витгенштајн центра из Аустрије и организатору награђене презентације. Њих двоје су поделили награду у износу од 15.000 данских круна.

Организатор пројекта Европског ђачког парлaмeнта у Србији је Центар за промоцију науке. Представници Србије су изабрани током Ђачког парламента, од 8. до 10. новембра 2013. године, у Народној скупштини Републике Србије. Тако су, поред Јелене Глишић, у Копенхагену Србију представљали ученици београдских гимназија Софија Јовановић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

Финале пројекта, у коме је учествовало 2000 ученика из целе Европе и на коме се дебатовало о различитим аспектима теме „Будућност нашег града“, одржано је у Копенхагену током конференције Европског научног форума.

 

Након овог успеха, делегацију Србије на Европском ђачком парламенту ће у понедељак, 30. јуна, у 10 часова, у просторијама Министарства примити министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

Истражите више о финалном такмичењу у Копенхагену и Европском научном форуму.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви