Од 23. до 30. октобра, током Београдског сајма књига, ЦПН излаже више од 860 публикација из области научног издаваштва у Србији. Посетиоце очекују нова ЦПН издања и разноврстан програм

Фото: М. Миленковић

 

Истражите више о програму ЦПН на Сајму књига

Тема овогодишњег сајамског наступа Центра за промоцију науке су ТРИ КУЛТУРЕ. Овим називом, као и дизајном и визуелним концептом, Центар покушава да укаже на једно од најсавременијих промишљања о данашњем односу науке, културе и друштва.

Центар за промоцију науке шести пут учествује на на Mеђународном сајму књига у Београду, који ће се од 23. до 30. октобра 61. пут одржати на Београдском сајму. ЦПН штанд се налази у Хали 2а и заузима око 200 квадратних метара. Отварање ЦПН штанда је заказано у недељу, 23. октобра, у 19 часова, одмах након свечаног отварања Сајма.

На овом месту, као и претходних година, Центар излаже и представља целокупно научно издаваштво Републике Србије за последњих годину дана.

Ове године, научно издаваштво чини више од 860 разноврсних публикација, часописа, зборника, монографија, књига, студија и посебних издања.

На штанду ЦПН-а ће своја издања изложити укупно 124 научноистраживачких организација, међу којима су разни институти, универзитети, факултети, САНУ са институтима чланицама, заводи и стручна друштва.

Током овогодишњег Сајма ће, поред три културе, бити представљена и три нова, сасвим необична издања – две изузетне, сјајне и иновативне књиге, ”Одравњивање” и ”Увод у објављивање научних публикација”, које ових дана излазе из штампе, као и нови број часописа Елементи.

„Одравњивање” је дело Ника Сузениса које представља модерну филозофску расправу у форми стрипа. Књига се кроз слику и текст бави значењем визуелне аргументације у савременом свету и представља прво дело ове врсте код нас. Ово дело је изазвало огромну пажњу и похвале публике у САД, док га стручна јавност сматра најзначајнијим делом из области хуманистичких наука у 21. веку.

Уз први научнопопуларни стрип озбиљног садржаја и упечатљивих илустрација, Центар на Сајму представља и „Увод у објављивање научних публикација”, водич кроз комплексан свет часописа, рецензија, издавача.

Ово дело, на први поглед незанимљиво широкој публици, као прво ове врсте, представља недостајућу карику у издаваштву за све домаће научнике, које ће значајно допринети раду домаћих истраживача, а посебно студената докторских студија.

На Сајму ће у среду, 26. октобра, бити представљен и нови, шести број све популарнијег часописа „Елементи”, са темом о еволуцији казне.

На 108 страна, нови број отвара и друге неочекиване теме као што су основе гик културе, тајна историја торента, паметни аутомобили, свемир који не познајемо, историја референдума и европских валута, итд.

Бројни аутори, илустратори и научни сарадници допринели су садржајном и визуелном богатству часописа који у издању Центра за промоцију науке излази од 2015. године и привлачи све више посвећених поклоника.

На штанду ће се, поред изложених издања, током трајања Сајма књига организовати и разноврстан пратећи програм: дебате, предавања, трибине, представљања различитих научних институција и промоције књига.

Као и претходних година, посетиоци штанда ЦПН-а имаће прилику да упознају и истраже електронску библиотеку КоБСОН, којој иначе могу приступити искључиво регистровани чланови научне заједнице у земљи. 

Добродошли!

подели