Od 23. do 30. oktobra, tokom Beogradskog sajma knjiga, CPN izlaže više od 860 publikacija iz oblasti naučnog izdavaštva u Srbiji. Posetioce očekuju nova CPN izdanja i raznovrstan program

Foto: M. Milenković

 

Istražite više o programu CPN na Sajmu knjiga

Tema ovogodišnjeg sajamskog nastupa Centra za promociju nauke su TRI KULTURE. Ovim nazivom, kao i dizajnom i vizuelnim konceptom, Centar pokušava da ukaže na jedno od najsavremenijih promišljanja o današnjem odnosu nauke, kulture i društva.

Centar za promociju nauke šesti put učestvuje na na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji će se od 23. do 30. oktobra 61. put održati na Beogradskom sajmu. CPN štand se nalazi u Hali 2a i zauzima oko 200 kvadratnih metara. Otvaranje CPN štanda je zakazano u nedelju, 23. oktobra, u 19 časova, odmah nakon svečanog otvaranja Sajma.

Na ovom mestu, kao i prethodnih godina, Centar izlaže i predstavlja celokupno naučno izdavaštvo Republike Srbije za poslednjih godinu dana.

Ove godine, naučno izdavaštvo čini više od 860 raznovrsnih publikacija, časopisa, zbornika, monografija, knjiga, studija i posebnih izdanja.

Na štandu CPN-a će svoja izdanja izložiti ukupno 124 naučnoistraživačkih organizacija, među kojima su razni instituti, univerziteti, fakulteti, SANU sa institutima članicama, zavodi i stručna društva.

Tokom ovogodišnjeg Sajma će, pored tri kulture, biti predstavljena i tri nova, sasvim neobična izdanja – dve izuzetne, sjajne i inovativne knjige, ”Odravnjivanje” i ”Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, koje ovih dana izlaze iz štampe, kao i novi broj časopisa Elementi.

„Odravnjivanje” je delo Nika Suzenisa koje predstavlja modernu filozofsku raspravu u formi stripa. Knjiga se kroz sliku i tekst bavi značenjem vizuelne argumentacije u savremenom svetu i predstavlja prvo delo ove vrste kod nas. Ovo delo je izazvalo ogromnu pažnju i pohvale publike u SAD, dok ga stručna javnost smatra najznačajnijim delom iz oblasti humanističkih nauka u 21. veku.

Uz prvi naučnopopularni strip ozbiljnog sadržaja i upečatljivih ilustracija, Centar na Sajmu predstavlja i „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija”, vodič kroz kompleksan svet časopisa, recenzija, izdavača.

Ovo delo, na prvi pogled nezanimljivo širokoj publici, kao prvo ove vrste, predstavlja nedostajuću kariku u izdavaštvu za sve domaće naučnike, koje će značajno doprineti radu domaćih istraživača, a posebno studenata doktorskih studija.

Na Sajmu će u sredu, 26. oktobra, biti predstavljen i novi, šesti broj sve popularnijeg časopisa „Elementi”, sa temom o evoluciji kazne.

Na 108 strana, novi broj otvara i druge neočekivane teme kao što su osnove gik kulture, tajna istorija torenta, pametni automobili, svemir koji ne poznajemo, istorija referenduma i evropskih valuta, itd.

Brojni autori, ilustratori i naučni saradnici doprineli su sadržajnom i vizuelnom bogatstvu časopisa koji u izdanju Centra za promociju nauke izlazi od 2015. godine i privlači sve više posvećenih poklonika.

Na štandu će se, pored izloženih izdanja, tokom trajanja Sajma knjiga organizovati i raznovrstan prateći program: debate, predavanja, tribine, predstavljanja različitih naučnih institucija i promocije knjiga.

Kao i prethodnih godina, posetioci štanda CPN-a imaće priliku da upoznaju i istraže elektronsku biblioteku KoBSON, kojoj inače mogu pristupiti isključivo registrovani članovi naučne zajednice u zemlji. 

Dobrodošli!

podeli