У Научном клубу Центра за промоцију науке одвија се кустоски курс „Шта кустосирање може/треба да буде“, који окупља кустосе из целог света

Нови циклус међународног кустоског курса „Шта кустосирање може/треба да буде“ (WCSCD) ове године одржава се у Научном клубу Центра за промоцију науке. Овај курс је, од 26. септембра, окупио кустосе из целог света, међу којима су уметници из Аустралије, Бразила, Казахстана, Русије, Киргистана, Велике Британије, Немачке, Бугарске, Пољске, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Циљ курса јесте да се кустоска пракса смести унутар специфичног контекстуалног оквира у региону, истовремено пружајуц́и увид у шири међународни оквир који се односи на праксе излагања на теоретском и практичном нивоу. Пројекат је осмислила Биљана Ћирић, независна кустоскиња.

Програм се наставља другу годину заредом, а ове године група међународних кустоса борави три месеца у Београду. Курс обухвата теоријски део – радионице ментора који ће држати јавна предавања у Београду, уз практични део – прављење изложбе, која представља финалну презентацију њиховог рада током курса.

Група кустоса на овај начин има прилику да се упозна са локалном сценом, а Београд у каријерама ових младих кустоса постаје тачка повезивања и место упознавања са кустоском праксом 21. века.

Пројекат „Шта кустосирање може/треба да буде“ замишљен је као годишњи програм кустоских радионица, предавања и студијских посета, у циљу окупљања кључних међународних и локалних учесника које се баве кустоским дискурсом, а које су у могуц́ности да учесницима пруже важна институционална знања и мреже. У сарадњи са институционалним и корпоративним партнерима, намера пројекта је да ојача следец́у генерацију кустоса и стручњака помажуц́и им да акумулирају знања и успоставе нове мреже и партнерства кроз програм.

У оквиру курса, Петар Лаушевић из ЦПН-а представио је активности Центра за промоцију науке у области art+science, као и детаље пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab).

Поред Центра за промоцију науке, програми ће се одржавати и на другим локацијама међу којима су Музеј савремене уметности, Музеј афричке уметности, Италијански институт и многе друге установе које учествују у овом пројекту.

Прво јавно предавање у оквиру кустоског курса „Шта кустосирање може/треба да ради“ под називом „Изложба као језик/простор/чинилац противречних идеја, форми и искустава“ одржаће предавач Лука Ло Пинто, кустос бечког музеја Kunsthalle, у четвртак, 5. септембра, у 18 часова, у Салону Музеја савремене уметности у Београду. Предавање је бесплатно и отворено за јавност.

подели