U Centru

Susret mladih kustosa iz celog sveta u Beogradu

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke odvija se kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude“, koji okuplja kustose iz celog sveta

Novi ciklus međunarodnog kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) ove godine održava se u Naučnom klubu Centra za promociju nauke. Ovaj kurs je, od 26. septembra, okupio kustose iz celog sveta, među kojima su umetnici iz Australije, Brazila, Kazahstana, Rusije, Kirgistana, Velike Britanije, Nemačke, Bugarske, Poljske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj kursa jeste da se kustoska praksa smesti unutar specifičnog kontekstualnog okvira u regionu, istovremeno pružajući uvid u širi međunarodni okvir koji se odnosi na prakse izlaganja na teoretskom i praktičnom nivou. Projekat je osmislila Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja.

Program se nastavlja drugu godinu zaredom, a ove godine grupa međunarodnih kustosa boravi tri meseca u Beogradu. Kurs obuhvata teorijski deo – radionice mentora koji će držati javna predavanja u Beogradu, uz praktični deo – pravljenje izložbe, koja predstavlja finalnu prezentaciju njihovog rada tokom kursa.

Grupa kustosa na ovaj način ima priliku da se upozna sa lokalnom scenom, a Beograd u karijerama ovih mladih kustosa postaje tačka povezivanja i mesto upoznavanja sa kustoskom praksom 21. veka.

Projekat „Šta kustosiranje može/treba da bude“ zamišljen je kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih učesnika koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program.

U okviru kursa, Petar Laušević iz CPN-a predstavio je aktivnosti Centra za promociju nauke u oblasti art+science, kao i detalje projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab).

Pored Centra za promociju nauke, programi će se održavati i na drugim lokacijama među kojima su Muzej savremene umetnosti, Muzej afričke umetnosti, Italijanski institut i mnoge druge ustanove koje učestvuju u ovom projektu.

Prvo javno predavanje u okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da radi“ pod nazivom „Izložba kao jezik/prostor/činilac protivrečnih ideja, formi i iskustava“ održaće predavač Luka Lo Pinto, kustos bečkog muzeja Kunsthalle, u četvrtak, 5. septembra, u 18 časova, u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs