Истраживања

Центар жели 97 одсто Београђана

Скоро трећина становника престонице, односно око 325.000 људи, већ је упозната са радом Центра

Према истраживању које је Центар за промоцију науке, заједно са агенцијом МАСМИ, спровео на репрезентативном узорку становника Београда, чак 45 одсто становника, односно 500.000 људи, упознато је са научнопопуларним догађајима који су током протекле године организовани у Београду. Истраживање показује да су научнопопуларни догађаји у Београду, као што су „Дани будућности: Роботика“ или изложба „ЦЕРН у Србији“, тренутно познатији од Ноћи музеја, Сајма књига и Сајма медицинске опреме.

Мерење укупне упознатости је показало да 28 одсто Београђана, што је око 325.000 људи, спонтано препознаје сам Центар за промоцију науке као установу, док нешто мање, око 24 одсто становника престонице зна да је Центар јавна установа и да у Србији постоји државна институција надлежна за промоцију науке.

Ово истраживање је Центар за промоцију науке спровео у периоду од 5. до 9. новембра и то поводом две године постојања, које ће напунити 23. новембра. Резултати су показали да је Центар за врло кратко време постао не само препознатљив већ је задобио симпатије и подршку великог броја грађана који верују да промоција науке може да буде од кључног значаја за развој Србије.

Наиме, Центар је основан пре две године са идејом да Србија добије свој први савремени, интерактивни музеј какви у Америци и Западној Европи постоје већ читав век. Након усвајања Закона о научноистраживачкој делатности, Центар за промоцију науке је 23. новембра 2010. уписан у регистар јавних установа када је преузео 11 законом дефинисаних надлежности.

Након бројних научнопопуларних акција током 2012. године, променило се и виђење о популарној науци. Према резултатима истраживања из марта 2012. године које је Центар спровео у сарадњи са Филозофским факултетом, 84 одсто грађана је сматрало да треба да постоји државна институција надлежна за промоцију науке. Сада, према новом истраживању, показује се да то мисли чак 97 одсто грађана. Исти проценат сматра да Центар треба да постоји као такав и да се бави подизањем нивоа научне писмености.

Истраживање показује да 93 одсто становника Београда сматра да Центар треба да има и изложбени простор у коме би се стално орагнизовале манифестације научнопопуларног типа. Такав простор би Центар могао добити за две године. Наиме, захваљујући средствима Европске инвестиционе банке, Јединица за управљање пројектом Републике Србије гради нову зграду Центра на Новом Београду у блоку 39, према пројекту аустријског архитекте Волфганга Чапелера, који је победио на међународном архитектонском конкурсу организованом 2010. године.

 

ДВЕ ГОДИНЕ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ НАУКЕ

Две године након оснивања у Центру ради 25 стално запослених, а у манифестацијама учествује још толико сталних сарадника из научне заједнице, као и на стотине верних волонтера. Уз релативно скромно финансирање, Центар је обезбедио да само ове године кроз Јавни позив буде финансијски подржано 88 научнопопуларних пројеката невладиних организација и научних установа. Центар сарађује са бројним организацијама не само у земљи него и у целом региону, а изложбе Центра су већ посетиле Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Осим што води евиденцију стручних друштава и издаје научнопопуларне књиге, Центар кроз своје редовне програме активно ради на научном образовању наставника, пружа подршку медијима у едукацији и производњи научних вести, док свим научноистраживачким установама у Србији помаже у медијском и уопште јавном промовисању њиховог рада. За све ове намене, Центар је покренуо и самостално дизајнирао девет различитих сајтова, међу којима се посебно издваја научни портал Елементаријум, elemntarijum.rs. Иначе, cpn.rs, основни сајт Центра, већ је у првој години постојања изабран међу 50 најбољих сајтова у Србији.

Током претходне године Центар је подржао или организовао на десетине школских фестивала, трибина и јавних програма широм Србије, што је укључило и обележавање националног Дана науке, као и Светског дана науке за мир и развој. На темељу истраживања које је у сарадњи са Филозофским факултетом спроведено почетком године, а које је показало да се од свих научних области грађани највише плаше математике, у мају је у 20 градова Србије организована манифестација „Мај месец математике“, у којој је учествовало 100.000 грађана.

Током септембра 2011. Центар је организовао изложбу „Дани будућности: Роботика“, где су представљени роботи из свих крајева света, коју је посетило чак 150.000 грађана. Највише узбуђења је изазвало гостовање робота ASIMO, кога је током три дана видело 10.000 гледалаца и који је данима привлачио пажњу свих медија. У октобру је Центар организовао изложбу „ЦЕРН у Србији“, коју је посетило 120.000 грађана. У новембру је отворена изложба о одрживој градњи и становању „Metahousing“, а наредне недеље у Београду почиње Фестивал науке, на коме ће Центар представити изложбу „Десет отворених питања науке“.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs