У ЦЕНТРУ

RRI радионица у Научном клубу Београд

ЦПН организује радионицу посвећену концепту Одговорног истраживања и иновација (RRI) 17. и 18. децембра. Рок за пријаве је 2. децембар.

У сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а под покровитељством Европске комисије, Центар за промоцију науке организује дводневну радионицу која ће бити посвећена концепту Одговорног истраживања и иновација (енгл. Responsible Research and Innovation – RRI). Радионица под називом TAIEX Workshop on Responsible Research & Innovation (RRI) as a cross-cutting issue of the Horizon 2020 program посвећена је примени RRI оквира ради повећања капацитета учешћа у програму Европске комисије за истраживање и иновације, Хоризонт 2020 (Horizon 2020). Радионица се одржава у просторијама Центра за промоцију науке, Краља Петра 46, 17-18. децембра 2018.

Одговорно истраживање и иновације представљају оквир у коме сви друштвени актери (истраживачи, грађани, доносиоци одлука, привреда…) раде заједно у процесу истраживања и иновација, у циљу усклађивања резултата са вредностима, потребама и очекивањима европског друштва. RRI концепт има централну улогу у Хоризонту 2020 и провлачи се кроз целокупни програм, са циљем грађења новог модела односа између науке и друштва у Европи.

Дводневна радионица је намењена како научноистраживачкој заједници тако и актерима из области индустрије и привреде, али и невладином сектору и професионалним асоцијацијама, који свој рад базирају на истраживању и иновацијама. Примену у њој могу наћи и сви остали финансијски корисници програма Хоризонт 2020. Главни циљеви су повећање техничких вештина ради значајнијег учешћа у пројектима и побољшање квалитета пројектних апликација.

Центар за промоцију науке има дугогодишње искуство у примени концепта одговорног истраживања и иновација. Почетком 2014. године ЦПН је постао партнер на пројекту RRI Тools – Сет алата за одговорно истраживање и иновације, као регионални центар пројекта и координатор активности у пет земаља Југоисточне Европе (Хрватска, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Србија). Током 2016. године, ЦПН је у Србији и земљама региона, у сарадњи са локалним партнерима и државним институцијама, организовао и спровео близу четрдесет разноврсних активности као што су тренинзи, радионице, трибине и презентације посвећене RRI принципима, односно могућностима коришћења развијених алата у пракси. Крајем 2016. је одржана и финална регионална конференција пројекта у Београду, под називом Responsible Research and Innovation Tools for Better Societies.

Центар је тренутно укључен у неколико европских пројеката посвећених Одговорном истраживању и иновацијама, међу којима се посебно издваја пројекат RRING, осмишљен око идеје повезивања RRI концепта и Циљева одрживог развоја (SDG) Уједињених нација.

RRI радионица ће бити одржана на енглеском језику. Предавачи су водећи европски експерти и координатори значајних RRI пројеката.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете радионици TAIEX Workshop on Responsible Research & Innovation (RRI) as a cross-cutting issue of the Horizon 2020 program, молимо Вас да попуните упитник који се налази на овом линку.

 

Програм радионице можете преузети овде.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs