U CENTRU

RRI radionica u Naučnom klubu Beograd

CPN organizuje radionicu posvećenu konceptu Odgovornog istraživanja i inovacija (RRI) 17. i 18. decembra. Rok za prijave je 2. decembar.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a pod pokroviteljstvom Evropske komisije, Centar za promociju nauke organizuje dvodnevnu radionicu koja će biti posvećena konceptu Odgovornog istraživanja i inovacija (engl. Responsible Research and Innovation – RRI). Radionica pod nazivom TAIEX Workshop on Responsible Research & Innovation (RRI) as a cross-cutting issue of the Horizon 2020 program posvećena je primeni RRI okvira radi povećanja kapaciteta učešća u programu Evropske komisije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020 (Horizon 2020). Radionica se održava u prostorijama Centra za promociju nauke, Kralja Petra 46, 17-18. decembra 2018.

Odgovorno istraživanje i inovacije predstavljaju okvir u kome svi društveni akteri (istraživači, građani, donosioci odluka, privreda…) rade zajedno u procesu istraživanja i inovacija, u cilju usklađivanja rezultata sa vrednostima, potrebama i očekivanjima evropskog društva. RRI koncept ima centralnu ulogu u Horizontu 2020 i provlači se kroz celokupni program, sa ciljem građenja novog modela odnosa između nauke i društva u Evropi.

Dvodnevna radionica je namenjena kako naučnoistraživačkoj zajednici tako i akterima iz oblasti industrije i privrede, ali i nevladinom sektoru i profesionalnim asocijacijama, koji svoj rad baziraju na istraživanju i inovacijama. Primenu u njoj mogu naći i svi ostali finansijski korisnici programa Horizont 2020. Glavni ciljevi su povećanje tehničkih veština radi značajnijeg učešća u projektima i poboljšanje kvaliteta projektnih aplikacija.

Centar za promociju nauke ima dugogodišnje iskustvo u primeni koncepta odgovornog istraživanja i inovacija. Početkom 2014. godine CPN je postao partner na projektu RRI Tools – Set alata za odgovorno istraživanje i inovacije, kao regionalni centar projekta i koordinator aktivnosti u pet zemalja Jugoistočne Evrope (Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija). Tokom 2016. godine, CPN je u Srbiji i zemljama regiona, u saradnji sa lokalnim partnerima i državnim institucijama, organizovao i sproveo blizu četrdeset raznovrsnih aktivnosti kao što su treninzi, radionice, tribine i prezentacije posvećene RRI principima, odnosno mogućnostima korišćenja razvijenih alata u praksi. Krajem 2016. je održana i finalna regionalna konferencija projekta u Beogradu, pod nazivom Responsible Research and Innovation Tools for Better Societies.

Centar je trenutno uključen u nekoliko evropskih projekata posvećenih Odgovornom istraživanju i inovacijama, među kojima se posebno izdvaja projekat RRING, osmišljen oko ideje povezivanja RRI koncepta i Ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih nacija.

RRI radionica će biti održana na engleskom jeziku. Predavači su vodeći evropski eksperti i koordinatori značajnih RRI projekata.

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete radionici TAIEX Workshop on Responsible Research & Innovation (RRI) as a cross-cutting issue of the Horizon 2020 program, molimo Vas da popunite upitnik koji se nalazi na ovom linku.

 

Program radionice možete preuzeti ovde.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs