U Centru

Razgovori o mejker kulturi

Na Filozofskom fakultetu, u okviru drugog u nizu događaja „Susreti u prostoru između“,  o mejker pokretu u Srbiji i vezi između mejker kulture i obrazovanja (mejkerc/prostor/obrazovanje) razgovaraće se u petak, 29. marta, u 19 časova

U petak, 29. marta, u 19 časova, u okviru događaja „Susreti u prostoru između“, na Filozofskom fakultetu u Beogradu razgovaraće se o Mejker pokretu. Događaj organizuju Katedra za andragogiju Filozofskog fakulteta i Centar za promociju nauke.

Mejker pokret odnosno mejkers kultura je društveni pokret nastao u duhu zanata i „uradi sam“ filozofije. Neki smatraju da je ovaj pokret reakcija na konzumerizam i rastući osećaj udaljavanja od fizičkog sveta u modernim gradovima. Mejkers se ukršta sa kulturom hakovanja i radi na stvaranju novih uređaja, kao i prenameni postojećih. Teme od kojih kreće su elektronika, robotika, 3-D štampanje i upotreba računara, kao i aktivnosti kao što su obrada metala, obrada drveta i veoma važne tradicionalne umetnosti i zanati.

Cilj ovog pokreta je promovisanje pravednosti i demokratizacija pristupa STEAM-u (eng. STEAM – Science Technologies Engineering Arts Mathematics) i drugim srodnim disciplinama. Učenje kroz rad u realnom društvenom okruženju (eng. leraning by doing) je važan deo ove kulture koja naglašava neformalno, umreženo, vršnjačko i zajedničko učenje koje je zabavno ali pre svega svrsishodno. Mejker kultura stoga ima potencijal da doprinese participativnijem pristupu obrazovanju i obrazovne teme učini relevantnijim za učenike i učenice.

Na ovim drugim susretima u prostoru između pokušavamo da odgovorimo na pitanja: Šta je sve mejker pokret? Koliko je razvijen u Srbiji? Kakve mejkerske prakse i prostori postoje i koja je njihova uloga u zajednici? Šta su zajedničke pretpostavke teorija učenja i mejker pokreta? Kako mejkerski prostori utiču na transformaciju obrazovnih prostora i vezu obrazovanja i lokalne zajednice? Koje vrste saznavanja podstiče mejkerski način razmišljanja ili mentalitet? Koje forme su nastale povezivanjem mejker kulture i obrazovanja (mejker biblioteke, mejker laboratorije u okviru škola, fakulteta i sl)? U ovom razgovoru fokus je na vezi mejker kulture i obrazovanja i to preko načina saznavanja koji izazivaju postojeće uloge, odnose moći i metode rada.

Moderacija:

Jelena Joksimović, Centar za promociju nauke

Gosti:

Zoran Rončević, Mejker Srbija

Mirjana Utvić, Centar za promociju nauke

Milan Vesić, Centar za promociju nauke

Dušan Mitić, Škograd

Natalija Ostojić, Škograd

 

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs