ЦПН објавио једно од најзапаженијих издања у Америци – „Одравњивање“ Ника Сузeниса

Текст: Н. Здравковић

На овогодишњем Сајму књига Центар за промоцију науке у суботу, 29. октобра представља уникатно ново издање, „Одравњивање“ (Unflattening) Ника Сузeниса, први одбрањени докторат у форми стрипа, који је у априлу 2015. године објавио Harvard University Press. Сузeнис је своју дисертацију под истим именом одбранио 2014. године на Учитељској школи Универзитета Колумбија у Њујорку.

Како наводи Harvard University Press, „Одравњивање“ је побуна против примата речи над сликама у традицији западне мисли. Сузeнис користи модерну форму стрипа, јединствену по комбиновању визуелног и текстуалног приступа, како би показао да су слика и реч несамерљиви партнери у креирању и преношењу значења.

Инспирисан сатиричном књигом „Раванија“ Едвина Абота из 1884. године, у којој је свет равна плоча у којем живе дводимензионални ликови, Ник Сузeнис у  „Одравњивању“ визуелни израз види као посебну форму која нас тера да подигнемо поглед из „равног“, ограниченог света текста.

„Одравњивање“ је добио више награда, међу којима је и престижна награда Америчке асоцијације издавача за врхунски академски рад, и то у две категорије – за најбоље издање у оквиру студија медија и културе, као и за најбоље издање у хуманистичким наукама уопште, где стрип никада раније није био ни номинован.

Такође, добио је и Lynd Ward награду Државног универзитета у Пенсилванији за најбољу графичку новелу, а био је и номинован у категорији најбољег академског рада 2016. за једну од најпрестижнијих награда у свету стрипа, Eisner Award која се додељује сваке године на великом сајму стрипа у Сан Дијегу у Калифорнији.  

Промоција на Сајму књига

На штанду Центра за промоцију науке у суботу 29. октобра у 16 часова биће одржана промоција „Одравњивања“. На представљању необичног доктората у стрипу говориће уредник српског издања „Одравњивања“ и руководилац Групе за издаваштво Центра за промоцију науке Иван Умељић, као и преводитељка стрипа на српски језик Марија Новаковић и Невена Буђевац са Учитељског факултета у Београду.

Одломак из „Одравњивања“

 

Одломак из ”Одравњивања”
подели