CPN objavio jedno od najzapaženijih izdanja u Americi – „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa

Tekst: N. Zdravković

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga Centar za promociju nauke u subotu, 29. oktobra predstavlja unikatno novo izdanje, „Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Kako navodi Harvard University Press, „Odravnjivanje“ je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nesamerljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja.

Inspirisan satiričnom knjigom „Ravanija“ Edvina Abota iz 1884. godine, u kojoj je svet ravna ploča u kojem žive dvodimenzionalni likovi, Nik Suzenis u  „Odravnjivanju“ vizuelni izraz vidi kao posebnu formu koja nas tera da podignemo pogled iz „ravnog“, ograničenog sveta teksta.

„Odravnjivanje“ je dobio više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.  

Promocija na Sajmu knjiga

Na štandu Centra za promociju nauke u subotu 29. oktobra u 16 časova biće održana promocija „Odravnjivanja“. Na predstavljanju neobičnog doktorata u stripu govoriće urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“ i rukovodilac Grupe za izdavaštvo Centra za promociju nauke Ivan Umeljić, kao i prevoditeljka stripa na srpski jezik Marija Novaković i Nevena Buđevac sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Odlomak iz „Odravnjivanja“

 

Odlomak iz ”Odravnjivanja”
podeli