ЦПН организује тематске научне радионице поводом Дана Дунава, од 20. до 30. јуна, на Тргу Републике

Река Дунав, некада граница силног Римског царства, а данас дом милионима људи који живе у земљама дунавског слива, један је од дарова природе који понекад узимамо здраво за готово, не размишљајући о томе колико је есенцијална по наш живот. Са површином већом од 800.000 квадратних километара, која заузима око десет одсто континенталне Европе, Дунав се директно протеже или граничи са територијама десет земаља и четири главна града, а његов слив водом напаја укупно 19 држава. Ово Дунав чини „најинтернационалнијом“ реком, те не чуди што ју је и сам Наполеон једном назвао краљицом свих европских река.

Управо да би људима подигла свест о водама Дунава, те да би скренула пажњу на горући проблем очувања и рационалног коришћења водених ресурса, Међународна комисија за заштиту реке Дунав (ICPDR) донела је одлуку о ануалној прослави под називом Дан Дунава, која се, почев од 2004. године, одржава сваког 29. јуна.

Национални координатор свих активности при ICPDR-у за Србиjу jе Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде – Републичка дирекциjа за воде, која већ годинама руководи свим активностима којима наша земља обележава Дан Дунава. Након што је обележио Дан вода 22. марта, Центар за промоцију науке се од ове године придружује организаторима ове манифестације.

Грађани Београда ће у периоду од 20. до 30. јуна, у павиљону Центра за промоцију науке у Кнез Михаиловој улици, моћи да се упознају са Дунавом на интересантан начин. Визуелни елемент Дана Дунава 2013. представља изложба изузетних фотографија ове реке и њеног приобаља из ваздуха, рад чувеног српског фотографа Драгољуба Замуровића, који је своју изложбу бесплатно уступио грађанима Београда, Србије и Подунавља. Осим саме изложбе, сви посетиоци, а нарочито они најмлађи, моћи ће да учествују у радионицама које ће тему прославе посматрати из угла археологије, биологије и физике, те ће уживати у исцртавању тока Дунава, испитивању чистоће његових вода, изучавању биодиверзитета дунавског слива и упознавати се са главним обележјима историјских и археолошких знаменитости са мапе Дунава. Док се најмлађи баве научним радионицама, њихови родитељи ће имати прилику да разговарају са еминентним српским научницима, који ће одговарати на питања посетилаца и са њима дискутовати о свом научноистраживачком раду.

 

Тематске научне радионице ће се одржавати током читавог дана, у периоду од 17 до 21 час и сви заинтересовани ће моћи да учествују. Део манифестације под именом Научник уживо одржаће се у недељу 23. јуна, 18-19 часова, као и у суботу, 29. јуна, 18-19 часова.

Истражите више о Дану Дунава на godinavodе.cpn.rs

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе