У четвртак, 10. маја, у библиотеци ‘’Димитрије Туцовић” у Лазаревцу  од 19:30 биће представљени ЕУ образовни пројекти

У четвртак, 10. маја, од 19:30 у библиотеци ‘’Димитрије Туцовић” у Лазаревцу биће одржана презентација ЕУ образовних пројеката. Пројекте ће представити наставникци Гимназије у Лазаревцу и представници Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке.

На овом догађају присутни ће моћи да се упознају више са начинима за пројектно финансирање школа у сврху мобилности запослених у оквиру програма Еразмус+. Додатно, сви заинтересовани ће моћи из прве руке да сазнају све детаље о процесу апликације за овај вид финансија од наставника Гимназије у Лазаревцу, који су добили средстава за мобилност у Шпанију.

Након тога, биће представљени нови образовни концепти у СТЕМ областима кроз два важна европска пројекта у којима је ЦПН партнер – Scientix и STEM School Label.

Scientix представља пројекат из оквира Х2020 и чини највећу виртуелну мрежу наставника СТЕМ (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics) дисциплина. Овај портал  нуди бесплатне ресурсе за наставу, похађање вебинара и различитих курсева, а омогућава својим корисницима да се умреже и остваре  сарадњу са колегама из читаве Европе.

Јасна Богуновић Марковић, Scientix амбасадор из Гимназије у Лазаревцу ће испричати присутнима  своје утиске о овом пројекту и могућности његове примене у настави.

Такође, публика ће моћи и више да сазна о пројекту из оквира Еразмус+, под називом  STEM School Label, који има за циљ препознавање као и акредитовање школа на тлу читаве Европе које су увеле иновативне педагошке оквире у наставу СТЕМ предмета.

За сам крај, биће представљен и пројекат Hypatiа који се бави темом академских родних стереотипа који стоје на путу девојчицама и девојкама у избору каријеа у СТЕМ областима.

подели