У Центру

Позив за уметнике у оквиру пројекта ЕU_AILab

Пријаве за уметнике који истражују нове уметничке форме уз помоћ науке отворене су до 29. јула, а апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу пројекат Европска лабораторија вештачке интелигенције

Фото: Ars Electronica/Magdalena Sick-Leitner

Центар за промоцију науке објављује почетак трeћег (од укупно четири) отвореног позива за уметнике унутар пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab). Научни партнер треће резиденције биће Опсерваторија у Лајдену, у Холандији. Уметницима из целог света чији се радови баве вештачком интелигенцијом и кроз које покушавају да боље разумеју универзум, овај позив пружа могућност да добију резиденцију у водећој светској научној институцији и продукцију рада у Futurelab-u Арс електронике из Линца. Пријаве су отворене до 29. јула 2020. године.

Кроз тему позива Astronomy x AI, подстичу се уметници да представе своје идеје и разумевање онога шта заправо видимо када посматрамо интригантни универзум. Током резиденције уметници ће имати могућност да сарађују са научницима из Опсерваторије у Лајдену, у којој се истражују основна питања о нашем месту у свемиру и како знања из прошлости, као и она будућа, могу побољшати разумевање свега што нас окружује и дефинише наше постојање у времену.

СТРУКТУРА РЕЗИДЕНЦИЈЕ:

Резиденција предвиђа боравак у Лајдену, као и у Futurelab-у Арс електронике. Програм је осмишљен како би уметници кроз сусрете са научницима и експертима за вештачку интелигенцију створили и развијали нову димензију свог уметничког стваралаштва. Одабрани уметник/уметнички колектив добија 3000 евра као хонорар и 7000 евра за продукцију рада, уз покривање свих других припадајућих трошкова.

Први део резиденције подразумева боравак и менторски рад у трајању од 4 до 6 недеља у Лајдену. Други, продукциони део резиденције у трајању од 3 до 6 недеља (након завршетка првог дела), биће у Futurelab-у Арс електронике. Трећи део резиденције представља премијера рада у оквиру Фестивала Арс електроника 2021.

РЕГИСТРАЦИЈА 

Услов за учешће је регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:

  • кратак видео-запис уметника на коме ће представити себе, свој рад, инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције (до 5 минута);
  • нацрт концепта рада који желе да реализују кроз резиденцију;
  • нацрт плана продукције са трошковима и роковима;
  • портфолио одабраних радова, са биографијом и контактима;
  • попуњен упитник.

Процес регистрације одвија се директно преко портала Арс електронике, на овој адреси.

НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА

Апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу подразумева ауторску награду (150.000,00 РСД), трошкове продукције рада (250.000,00 РСД), менторску подршку локалних експерата у домену вештачке интелигенције и премијерно излагање у оквиру програма art+science за 2021.

О ПРОЈЕКТУ И ПАРТНЕРИМА

Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab) у фокусу ће имати питања која превазилазе технолошку и економску сферу како би се преиспитали културни, психолошки, филозофски и духовни аспекти које са собом носи вештачка интелигенција. Кроз аутентичну перспективу 13 разноврсних партнера из разних делова Европе, пројекат AI Lab обједињује визије, очекивања и страхове које повезујемо са концептом будуће, свеобухватне вештачке интелигенције. Великим бројем програмских активности, попут изложби, едукативних радионица, конференција и мастерклас предавања, Европска лабораторија вештачке интелигенције креира јединствено окружење погодно за интердисциплинарни рад, транснационалну мобилност уметника и међукултурну размену.

Координатор пројекта је Арс електроника из Линца, а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Културни центар Оназис из Атине, ВАХ из Амстердама (Waag Society), Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), Хексагон из Гренобла (Hexagone Scene National Art Sciences), Лије уник из Нанта (le lieu unique), Глуон из Брисела, СОУ фестивал из Тбилисија, Лаборал из Хихона (LABoral) и Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и Калчр јард из Хелсингора (Culture Yard).

КОНТАКТИ

Контакт особа пројекта на националном нивоу је Петар Лаушевић: plausevic@cpn.rs.
Контакт особа за медије у Србији је Љиљана Илић: pr@cpn.rs.

Више информација о пројекту можете наћи на:

https://ars.electronica.art/ailab/en/
http://eu.cpn.rs/active_projects/european-artificial-intelligence-lab/

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs