U Centru

Poziv za umetnike u okviru projekta EU_AILab

Prijave za umetnike koji istražuju nove umetničke forme uz pomoć nauke otvorene su do 29. jula, a aplikacije umetnika iz Srbije ulaze istovremeno i u selekciju na nacionalnom nivou projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Foto: Ars Electronica/Magdalena Sick-Leitner

Centar za promociju nauke objavljuje početak trećeg (od ukupno četiri) otvorenog poziva za umetnike unutar projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab). Naučni partner treće rezidencije biće Opservatorija u Lajdenu, u Holandiji. Umetnicima iz celog sveta čiji se radovi bave veštačkom inteligencijom i kroz koje pokušavaju da bolje razumeju univerzum, ovaj poziv pruža mogućnost da dobiju rezidenciju u vodećoj svetskoj naučnoj instituciji i produkciju rada u Futurelab-u Ars elektronike iz Linca. Prijave su otvorene do 29. jula 2020. godine.

Kroz temu poziva Astronomy x AI, podstiču se umetnici da predstave svoje ideje i razumevanje onoga šta zapravo vidimo kada posmatramo intrigantni univerzum. Tokom rezidencije umetnici će imati mogućnost da sarađuju sa naučnicima iz Opservatorije u Lajdenu, u kojoj se istražuju osnovna pitanja o našem mestu u svemiru i kako znanja iz prošlosti, kao i ona buduća, mogu poboljšati razumevanje svega što nas okružuje i definiše naše postojanje u vremenu.

STRUKTURA REZIDENCIJE:

Rezidencija predviđa boravak u Lajdenu, kao i u Futurelab-u Ars elektronike. Program je osmišljen kako bi umetnici kroz susrete sa naučnicima i ekspertima za veštačku inteligenciju stvorili i razvijali novu dimenziju svog umetničkog stvaralaštva. Odabrani umetnik/umetnički kolektiv dobija 3000 evra kao honorar i 7000 evra za produkciju rada, uz pokrivanje svih drugih pripadajućih troškova.

Prvi deo rezidencije podrazumeva boravak i mentorski rad u trajanju od 4 do 6 nedelja u Lajdenu. Drugi, produkcioni deo rezidencije u trajanju od 3 do 6 nedelja (nakon završetka prvog dela), biće u Futurelab-u Ars elektronike. Treći deo rezidencije predstavlja premijera rada u okviru Festivala Ars elektronika 2021.

REGISTRACIJA 

Uslov za učešće je registracija u bazi Ars elektronike, uz predaju sledećih materijala:

  • kratak video-zapis umetnika na kome će predstaviti sebe, svoj rad, inspiraciju za učešće na projektu i cilj rezidencije (do 5 minuta);
  • nacrt koncepta rada koji žele da realizuju kroz rezidenciju;
  • nacrt plana produkcije sa troškovima i rokovima;
  • portfolio odabranih radova, sa biografijom i kontaktima;
  • popunjen upitnik.

Proces registracije odvija se direktno preko portala Ars elektronike, na ovoj adresi.

NACIONALNA SELEKCIJA

Aplikacije umetnika iz Srbije ulaze istovremeno i u selekciju na nacionalnom nivou. Realizacija projekta na nacionalnom nivou podrazumeva autorsku nagradu (150.000,00 RSD), troškove produkcije rada (250.000,00 RSD), mentorsku podršku lokalnih eksperata u domenu veštačke inteligencije i premijerno izlaganje u okviru programa art+science za 2021.

O PROJEKTU I PARTNERIMA

Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab) u fokusu će imati pitanja koja prevazilaze tehnološku i ekonomsku sferu kako bi se preispitali kulturni, psihološki, filozofski i duhovni aspekti koje sa sobom nosi veštačka inteligencija. Kroz autentičnu perspektivu 13 raznovrsnih partnera iz raznih delova Evrope, projekat AI Lab objedinjuje vizije, očekivanja i strahove koje povezujemo sa konceptom buduće, sveobuhvatne veštačke inteligencije. Velikim brojem programskih aktivnosti, poput izložbi, edukativnih radionica, konferencija i masterklas predavanja, Evropska laboratorija veštačke inteligencije kreira jedinstveno okruženje pogodno za interdisciplinarni rad, transnacionalnu mobilnost umetnika i međukulturnu razmenu.

Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca, a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Kulturni centar Onazis iz Atine, VAH iz Amsterdama (Waag Society), Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), Heksagon iz Grenobla (Hexagone Scene National Art Sciences), Lije unik iz Nanta (le lieu unique), Gluon iz Brisela, SOU festival iz Tbilisija, Laboral iz Hihona (LABoral) i Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i Kalčr jard iz Helsingora (Culture Yard).

KONTAKTI

Kontakt osoba projekta na nacionalnom nivou je Petar Laušević: plausevic@cpn.rs.
Kontakt osoba za medije u Srbiji je Ljiljana Ilić: pr@cpn.rs.

Više informacija o projektu možete naći na:

https://ars.electronica.art/ailab/en/
http://eu.cpn.rs/active_projects/european-artificial-intelligence-lab/

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs