У Центру

Панел у Научном клубу о квалитету ваздуха

Београд се и претходног викенда нашао на врху листе градова у којима је ваздух прекомерно загађен. Као главни загађивачи наводе се PM 10 и PM 2,5 честице. Одакле оне долазе? Како се и на којим местима мере? Ко их мери? О томе разговарамо на панелу у Научном клубу, у петак, 13. децембра, у 18 часова.

Београдска отворена школа, Интернет друштво Србије и IoT компанија AllThingsTalk организују панел „Шта су то PM честице?“, у петак, 13. децембра, у 18 часова, у просторијама Научног клуба. Овај панел окупиће представнике Агенције за заштиту животне средине, институције надлежне за процес мерења квалитета ваздуха, представнике IT сектора, представнике организација цивилног друштва и грађане који су заинтересовани за питање квалитета ваздуха.

Београд се и претходног викенда нашао на врху листе градова у којима је ваздух прекомерно загађен. Као главни загађивачи ваздуха наводе се PM 10 и PM 2,5 честице. Одакле оне долазе? Како се и на којим местима мере? Ко их мери? Како утичу на наше здравље? Шта је потребно учинити како би се њихова концентрација у ваздуху смањила? Каква је улога грађанског мерења квалитета ваздуха и чему оно доприноси? Шта можемо сазнати из података које грађани деле на платформи vazduhgradjanima.rs?  Како грађани мере концентрацију честица у ваздуху Климерком, мерачем који се родио на Београдском IoT Descon хакатону о глобалном загревању?

Панел се организује у оквиру пројекта  „Видљиви подаци за невидљиви ваздух“, који спроводи Београдска отворена школа у сарадњи са Интернет друштвом Србије и IoT компанијом AllThingsTalk. Пројекат је финансиран од стране Програма уједињених нација за развој као део ширег пројекта „Отворени подаци – отворене могућности“. Циљ пројекта је да се, кроз примену принципа отворених података, допринесе бољем квалитету и доступности података о квалитету ваздуха у Србији. Специфични циљеви пројекта су подизање свести и побољшање информисаности грађана о квалитету ваздуха, као и иницирање стварања адекватног окружења на интернету за објављивање, размену, прикупљање и коришћење података о квалитету ваздуха у машински читљивом формату.

Овом приликом биће представљен и Климерко, наш уређај за мерење квалитета ваздуха, који се „родио“ на Београдском IoT hakatonu, Descon 4.0.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs