предавања

О чему причамо када причамо о науци

(НОВО) У уторак, 20. јуна, Центар за промоцију науке организује предавање на о научној комуникацији и јавном научном ангажману

У уторак, 20. јуна у 19 часова, у Научном клубу Београд одржава се предавање „О чему причамо када причамо о науци“, инспирисано издањем „Докторати у прози: илустроване приче“ које је Центар за промоцију науке објавио у фебруару 2017. године.

О савременим тенденцијама у научној комуникацији, новим могућностима комбиновања прозног и визуелног израза, као и о својим искуствима у овој области говоре аутори књиге Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке и Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи.

Научна комуникација је динамичан и хетероген екосистем. Неке од њених класичних форми попут научнопопуларних часописа, документарних телевизијских емисија и јавних предавања одавно су жанровски јасно етаблиране. Истовремено, израњају неке нове форме, које преиспитују старе приступе и у први план истичу повезаност науке са медијима, демократијом, културом и идентитетом.

Полазећи од идеје да научна комуникација није пуко поједностављивање сложених идеја, већ једна нарочита врста јавног ангажмана, у Центру за промоцију науке је током 2016. године спроведен својеврстан експеримент. У њему је учествовало 11 истраживача из Србије, исто толико комерцијалних илустратора из пет држава и два уредника и текстописца из редова ЦПН-а. Резултати, објављени у књизи „Докторати у прози: илустроване приче“, показали су да веза између науке и јавности није статична ни предвидљива, већ у непрестаном превирању и променама.

Предавање

О чему причамо када причамо о науци

20. јун у 19 часова

Научни клуб Београд, Краља Петра 46

Говоре:

Иван Умељић, уредник издања ЦПН и коаутор књиге „Докторати у прози: илустроване приче“

Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и коаутор књиге „Докторати у прози: илустроване приче“

 

Погледајте промотивни видео за књигу „Докторати у прози: илустроване приче“:

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs