predavanja

O čemu pričamo kada pričamo o nauci

(NOVO) U utorak, 20. juna, Centar za promociju nauke organizuje predavanje na o naučnoj komunikaciji i javnom naučnom angažmanu

U utorak, 20. juna u 19 časova, u Naučnom klubu Beograd održava se predavanje „O čemu pričamo kada pričamo o nauci“, inspirisano izdanjem „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“ koje je Centar za promociju nauke objavio u februaru 2017. godine.

O savremenim tendencijama u naučnoj komunikaciji, novim mogućnostima kombinovanja proznog i vizuelnog izraza, kao i o svojim iskustvima u ovoj oblasti govore autori knjige Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke i Nikola Zdravković, pomoćnik urednika časopisa Elementi.

Naučna komunikacija je dinamičan i heterogen ekosistem. Neke od njenih klasičnih formi poput naučnopopularnih časopisa, dokumentarnih televizijskih emisija i javnih predavanja odavno su žanrovski jasno etablirane. Istovremeno, izranjaju neke nove forme, koje preispituju stare pristupe i u prvi plan ističu povezanost nauke sa medijima, demokratijom, kulturom i identitetom.

Polazeći od ideje da naučna komunikacija nije puko pojednostavljivanje složenih ideja, već jedna naročita vrsta javnog angažmana, u Centru za promociju nauke je tokom 2016. godine sproveden svojevrstan eksperiment. U njemu je učestvovalo 11 istraživača iz Srbije, isto toliko komercijalnih ilustratora iz pet država i dva urednika i tekstopisca iz redova CPN-a. Rezultati, objavljeni u knjizi „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“, pokazali su da veza između nauke i javnosti nije statična ni predvidljiva, već u neprestanom previranju i promenama.

Predavanje

O čemu pričamo kada pričamo o nauci

20. jun u 19 časova

Naučni klub Beograd, Kralja Petra 46

Govore:

Ivan Umeljić, urednik izdanja CPN i koautor knjige „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“

Nikola Zdravković, pomoćnik urednika časopisa Elementi i koautor knjige „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“

 

Pogledajte promotivni video za knjigu „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“:

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs