Наука на Сајму књига

Као и претходних година, ЦПН представља сва издања научне заједнице у Србији објављена током 2013 – укупно 1050 наслова

На штанду Центра за промоцију науке, на 58. београдском сајму књига, од 20. до 27. октобра ове године, посетиоце очекује изузетно занимљив програм.  ЦПН је државна институција посвећена промоцији науке, али је управо Закон о научноистраживачкој делатности, којим је ЦПН основан пре три године, предвидео да на Сајму књига излаже и представља целокупно научно издаваштво у Србији.

Као и претходних година, ЦПН излаже све наслове које је током 2013. објавила научна заједница – научноистраживачке организације, институти и универзитети. Број наслова које ЦПН излаже достигао је рекорд од чак 1050 разноврсних публикација.

Већина ових књига су стручне публикације, али ће на штанду ЦПН-а бити представљене и разноврсне монографије, као и књиге које би могле занимати и лаичку публику. ЦПН је припремио детаљан каталог свих ових издања за 2013. Каталог се издаје традиционално, по трећи пут, однсоно откад ЦПН постоји и учествује на Сајму. Овај преглед представља потпун пресек научног издаваштва у Србији и корисно је полазиште за анализу стања и развоја домаће науке.

У духу свих манифестација Центра и у складу са мисијом ширења научне писмености међу грађанима, ЦПН се ни ове године није зауставио само на излагању научних издања, већ је за све посетиоце припремио атрактиван научнопопуларни програм. Разноврсне промоције, радионице, пројекције филмова и трибине су организоване тематски, по данима.

Посетиоци штанда ЦПН-а ће тако у понедељак, 21. октобра, моћи да прате програме у оквиру Дана планете, у уторак их чека Дан хуманистичких наука, у среду Дан научних медија, у четвртак Дан школа, у петак Дан биологије, а у суботу Дан библиотека. Поред овог програма који се може видети на адреси elementarijum.rs/sajam2013, на овогодишњем сајму, у истој хали где је постављен и штанд, гостује и ЦПН-ов мобилни планетаријум, атракција за најмлађе посетиоце.

Кад је реч о сопственим издањима, Центар за промоцију науке ће на овогодишњем сајму представити нову књигу британског аутора бестселера Филипа Бола Биографија воде. Бол је познати научни писац и бивши уредник часописа Nature, а ЦПН је са њим већ сарађивао на претходним научнопопуларним пројектима. Књига Биографија воде, коју ЦПН објављује у сарадњи са кућом Хеликс, издавачем специјализованим за научнопопуларне књиге, представља свеобухватан преглед и, истовремено, изузетно занимљиво путовање кроз хемијске, физичке, атмосферске, друштвене и политичке аспекте питања воде.

ЦПН ће на Сајму представити још једно своје научнопопуларно издање, књигу Жива теорема, француског математичара и добитника Филдсове медаље Седрика Виланија, који је био гост ЦПН-а у мају 2013. Уз овај наслов, посетиоци ће моћи да се упознају и са издањима ЦПН-а из претходих година: Смем ли да бројим, Гинтера Циглера, Р.У.Р., Карела Чапека и Роботи.

Истражите више на elementarijum.rs/sajam2013

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs