У центру

Наука на распусту! 

Нове радионице виртуелног Научног клуба

 

Ово лето необично је по много чему, можда не можемо да путујемо као пре, или да се дружимо у великим групама али ништа нас не може спречити да се бавимо науком зар не? Осмислили смо радионице које ће вас повести на пут од дна океана, па до далеких галаксија, у унутрашњост египатских пирамида али и у мистерију тестирања присуства корона вирусa SARS-COV-2. Можда сте чули и за Милутина Миланковића, е па почевши од данас у пет билтена објављујемо и аудио приче, његова писма у којима објашњава тајне васионе! Надамо се да ћете уживати са науком на распусту!

Због мера усмерених на спречавање ширења епидемије COVID-19 програм нашег Научног клуба и даље је виртуелан. Настављамо да вам шаљемо активности и садржаје који вас позивају у нове научне подухвате! Читајте, слушајте, решавајте, учествујете и делите наш билтен! Јер наука је супер!

Одређени садржаји креирани су тако да деца сама могу да их користе, а неки захтевају подршку одраслих. Код сваког ће бити наглашено коју врсту подршке је потребно пружити деци да би могла да учествују у предложеним активностима.

 

Подводна авантура

Хајде да заронимо и истражимо ко све живи у мору! Да видимо шта све постоји на морском дну! Хајде и да експериментишемо са сланом и слатком водом! А можемо и да направимо океан у флаши!

ДА АВАНТУРА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Прeпоручени узраст: од 2. до 5. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 40 минута.

 

Доручак код фараона

Ко је рекао да су сва путовања отказана?! Ми данас идемо у Египат! Истражујући египатске пирамиде сазнајемо о исхрани људи. Колико се разликује храна некада и сада? Шта можемо да научимо о здравом животу од те древне цивилизације?

ДА АВАНТУРА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст:  вртић и од 1. до 4. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, млађи узраст уз помоћ одраслих.
Трајање: 35 минута.

 

Зашто је небо плаво?

Сви знамо да је небо плаво, али зашто је то тако? У овој радионици смо загледани у дневно и ноћно небо. Размишљамо о далеким галаксијама и веома блиским сунчевим зрацима. Ова радионица комбинује физику, астрономију и прављење.

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст:  од 5. до 8. разреда основне школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде.
Трајање: 45 минута.

 

Корона вирус: ”Ухвати ме ако можеш!”

У мору информација које добијамо у току дана, лако је изгубити се. То је постало врло очигледно са појавом новог SARS-CoV-2 вируса. Зато ћемо у овој радионици покушати постепено да скупљамо фрагменте знања који ће нам дати моћ да сагледамо како функционишу тестови за присуство корона вируса SARS-COV-2.

ДА РАДИОНИЦА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст:  од 1. до 4. разреда средње школе.
Формат: низ интерактивних задатака; деца могу самостално да раде, потребно је претходно знање биологије.
Трајање: 45 минута.

 

Писма Милутина Миланковића
Прва епизода: Пловидба Дунавом

Милутин Миланковић је књигу ,,Кроз васиону и векове’’ написао у виду писама непознатој младој дами којој је причао о астрономији, историји науке и климатологији. Они заједно иду на имагинарно путовање кроз васиону и време, од формирња Земље, преко првих цивилизација па до тадашњих климатолога. У овој причи Миланковић описује своју теорију осунчавања Земље, а сложене појмове небеске механике објашњава крајње разумљиво и пријемчиво. Ставите слушалице и крените на путовање кроз васиону и векове заједно са Милутином Миланковићем!

ДА ПРИЧА ПОЧНЕ КЛИКНИТЕ ОВДЕ.

Препоручени узраст:  од 5 до 105 година.
Формат: аудио прича.
Трајање: 2.26 минута.

 

Леп распуст уз науку вам желимо!

Теме којима се бавимо у виртуелном Научном клубу осмишљене су тако да прате и продубљују школска знања из различитих природних и друштвено-хуманистичких наука. Методе рада су засноване на искуственом учењу, као и практичном раду. Активности и материјале осмишљавају научни демонстратори и демонстраторке, млади људи на студијама различитих факултета, који су обучени за научну комуникацију са децом.

За све дилеме можете нам писати на: nk@cpn.rs.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs