U centru

Nauka na raspustu! 

Nove radionice virtuelnog Naučnog kluba

 

Ovo leto neobično je po mnogo čemu, možda ne možemo da putujemo kao pre, ili da se družimo u velikim grupama ali ništa nas ne može sprečiti da se bavimo naukom zar ne? Osmislili smo radionice koje će vas povesti na put od dna okeana, pa do dalekih galaksija, u unutrašnjost egipatskih piramida ali i u misteriju testiranja prisustva korona virusa SARS-COV-2. Možda ste čuli i za Milutina Milankovića, e pa počevši od danas u pet biltena objavljujemo i audio priče, njegova pisma u kojima objašnjava tajne vasione! Nadamo se da ćete uživati sa naukom na raspustu!

Zbog mera usmerenih na sprečavanje širenja epidemije COVID-19 program našeg Naučnog kluba i dalje je virtuelan. Nastavljamo da vam šaljemo aktivnosti i sadržaje koji vas pozivaju u nove naučne poduhvate! Čitajte, slušajte, rešavajte, učestvujete i delite naš bilten! Jer nauka je super!

Određeni sadržaji kreirani su tako da deca sama mogu da ih koriste, a neki zahtevaju podršku odraslih. Kod svakog će biti naglašeno koju vrstu podrške je potrebno pružiti deci da bi mogla da učestvuju u predloženim aktivnostima.

 

Podvodna avantura

Hajde da zaronimo i istražimo ko sve živi u moru! Da vidimo šta sve postoji na morskom dnu! Hajde i da eksperimentišemo sa slanom i slatkom vodom! A možemo i da napravimo okean u flaši!

DA AVANTURA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast: od 2. do 5. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, mlađi uzrast uz pomoć odraslih.
Trajanje: 40 minuta.

 

Doručak kod faraona

Ko je rekao da su sva putovanja otkazana?! Mi danas idemo u Egipat! Istražujući egipatske piramide saznajemo o ishrani ljudi. Koliko se razlikuje hrana nekada i sada? Šta možemo da naučimo o zdravom životu od te drevne civilizacije?

DA AVANTURA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  vrtić i od 1. do 4. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, mlađi uzrast uz pomoć odraslih.
Trajanje: 35 minuta.

 

Zašto je nebo plavo?

Svi znamo da je nebo plavo, ali zašto je to tako? U ovoj radionici smo zagledani u dnevno i noćno nebo. Razmišljamo o dalekim galaksijama i veoma bliskim sunčevim zracima. Ova radionica kombinuje fiziku, astronomiju i pravljenje.

DA RADIONICA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  od 5. do 8. razreda osnovne škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade.
Trajanje: 45 minuta.

 

Korona virus: ”Uhvati me ako možeš!”

U moru informacija koje dobijamo u toku dana, lako je izgubiti se. To je postalo vrlo očigledno sa pojavom novog SARS-CoV-2 virusa. Zato ćemo u ovoj radionici pokušati postepeno da skupljamo fragmente znanja koji će nam dati moć da sagledamo kako funkcionišu testovi za prisustvo korona virusa SARS-COV-2.

DA RADIONICA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  od 1. do 4. razreda srednje škole.
Format: niz interaktivnih zadataka; deca mogu samostalno da rade, potrebno je prethodno znanje biologije.
Trajanje: 45 minuta.

 

Pisma Milutina Milankovića
Prva epizoda: Plovidba Dunavom

Milutin Milanković je knjigu ,,Kroz vasionu i vekove’’ napisao u vidu pisama nepoznatoj mladoj dami kojoj je pričao o astronomiji, istoriji nauke i klimatologiji. Oni zajedno idu na imaginarno putovanje kroz vasionu i vreme, od formirnja Zemlje, preko prvih civilizacija pa do tadašnjih klimatologa. U ovoj priči Milanković opisuje svoju teoriju osunčavanja Zemlje, a složene pojmove nebeske mehanike objašnjava krajnje razumljivo i prijemčivo. Stavite slušalice i krenite na putovanje kroz vasionu i vekove zajedno sa Milutinom Milankovićem!

DA PRIČA POČNE KLIKNITE OVDE.

Preporučeni uzrast:  od 5 do 105 godina.
Format: audio priča.
Trajanje: 2.26 minuta.

 

Lep raspust uz nauku vam želimo!

Teme kojima se bavimo u virtuelnom Naučnom klubu osmišljene su tako da prate i produbljuju školska znanja iz različitih prirodnih i društveno-humanističkih nauka. Metode rada su zasnovane na iskustvenom učenju, kao i praktičnom radu. Aktivnosti i materijale osmišljavaju naučni demonstratori i demonstratorke, mladi ljudi na studijama različitih fakulteta, koji su obučeni za naučnu komunikaciju sa decom.

Za sve dileme možete nam pisati na: nk@cpn.rs.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs