Манифестације

Месец у коме je математика кружила Србијом

Више од 120.000 грађана у 20 градова Србије посетило овогодишњи „Мај месец математике“

У Београду се завршио „Мај месец математике“, манифестација коју су ове године, од 29. априла до 29. маја, по други пут организовали Центар за промоцију науке и Математички институт Српске академије наука и уметности. У организацији су учествовала два покровитеља, 23 партнера, 10 спонзора и 15 медиjских партнера. Драгоцен допринос успеху манифестације дало је и 350 ангажованих волонтера.

Овогодишња манифестација је широм Србије привукла чак 120.000 посетилаца, што је за трећину више него прошле године. У поређењу са другим научнопопуларним манифестацијама Центра за промоцију науке, само су „Дани будућности: Роботика“, са укупно више од 150.000  посета, изазвали веће интересовање од овогодишњег „Маја месеца математике“.

Највећу пажњу посетилаца привукла је централна интерактивна изложба, која је сваког дана, од раног јутра до касне вечери, била отворена у Галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5, у Београду. У овом простору се могло видети више од 25 интерактивних експоната, који су млађој и старијој публици математику представили на забаван начин.

Током маја, у истом простору је организовано више десетина школских радионица, 20 популарних математичких предавања, као и седам изузетно посећених јавних трибина. Највећи бој посетилаца је привукла трибина на којима је гостовао Алесандро Вецози из Италије, као и дебата биоетичара Џулијана Савулескуа и Џона Хериса из Велике Британије. Најугледнији гост и међународни покровитељ био је француски математичар и добитник Филдсове медаље Седрик Вилани, чију је књигу „Жива теорема“ Центар објавио поводом „Маја месеца математике“.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs