Sajam 2015

Međunarodni projekti na Sajmu knjiga

Petak, 30. oktobar, biće posvećen predstavljanju međunarodnih projekata CPN-a na Sajmu knjiga

Centar za promociju nauke u petak, 30. oktobra, na svom štandu u Hali 2a, u okviru jubilarnog 60. Međunarodnog sajma knjiga organizuje dan posvećen predstavljanju međunarodnih projekata kroz razgovor, predavanja i radionice.

Na ovaj način Centar će predstaviti zainteresovanima za nauku i obrazovanje svoje aktivnosti na međunarodnom nivou i istovremeno ih pozvati da se u njih uključe.

U okviru međunarodnog dana u 10.30 časova, CPN će predstaviti projekte CREAT-IT i CREATIONS, kroz koje se nastavnici prirodnih nauka i umetničkih predmeta mogu upoznati sa savremenim tehnologijama i primenom novog pedagoškog okvira u nastavi. 

Nakon toga u 13.30 časova biće predstavljen projekat Quantum Music, na kome je CPN jedan od partnera. Projekat se zasniva na principima kvantne fizike koji se mogu primeniti na muziku i tako formirati sasvim nov muzički žanr. Tokom trajanja projekta biće kreirani novi, hibridni instrumenti i napisane namenski osmišljene kompozicije.

U 15 časova biće predstavljen projekat V-Alert. U okviru ovog dela programa biće održano predavanje i radionica, koji će biti posvećeni temi bezbednosti dece na internetu. Ciljne grupe su prvenstveno deca u školama i njihovi nastavnici.

U 16.30 časova, posetioci će imati priliku da pogledaju projekcije pobedničkih filmova festivala Ars elektronika iz Linca, koji će poslužiti i kao najava  otvaranja novog poziva za umetnike u okviru projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke  Art & Science. Svake godine se u okviru ovog projekta otvara konkurs za umetnike koji žele da svoje radove realizuju u saradnji sa CERN-om i Evropskom južnom opservatorijom, kao najvećim naučnim centrima Evrope.

Još jedan projekat Centra za promociju nauke SATORI, bavi se etikom u oblasti istraživanja i inovacija, biće predstavljen u 18 časova kroz razgovor sa ekspertime. SATORI (Stakeholders Acting Together on the Ethical Impact Assessment of Research and Innovation) ima za cilj kreiranje evropskog okvira za procenu etičkog uticaja u istraživanju i inovacijama.

U 20 časova,  biće predstavljen projekat Hypatia, koji se bavi položajem  žena u nauci.

MEĐUNARODNI PROJEKTI NA SAJMU KNJIGA

Hala 2a, štand Centra za promociju nauke

petak, 30. oktobar

10.30 – 20.00 časova

 

10.30 – 13.30 CREAT-IT i CREATIONS radionica

Dobrivoje Lale Erić, CPN, koordinator grupe za međunarodnu saradnju, Ana Klobučar, CPN, Katarina Anđelković, CPN, Đurđa Timotijević, stručna saradnica CPN-a,  

13.30 – 14.00 Prezentacija projekta Quantum Music

dr Ivana Medić, pijanistkinja, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU

15.00 – 16. 30 V-ALERT radionica

Branimir Acković, CPN i Tijana Marković, CPN

16.30 – 18.00 Art&Science, projekcije filmova

18.00 – 19.00 Razgovor o projektu SATORI

dr Dalibor Petrović, profesor Saobraćajni fakultet Univerzitet u Beogradu i Dubravka Vejnović, koordinatorka projekta SATORI

19.00 – 20.00 Razagovor o projektu Hypatia

Ivan Umeljić, koordinator grupe za izdavaštvo CPN, dr Adriana Zaharijević, filozofkinja, Dubravka Vejnović, koordinatorka projekta Hypatia

Istražite više o projektima CREAT-IT, V-ALERT SATORI

Istražite više o Sajmu knjiga 2015.

Istražite više o programu na CPN štandu

Istražite više o CPN izdanjima 2015

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs