У центру

Математичка мапа Србије

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ у оквиру Маја месеца математике и ове године припрема позив за све који математику, на неформалан, забаван, јединствен и инспиративан начин доносе ученицима или широј јавности у читавој Србији

Као резултат позива поново ћемо направити велику Математичку мапу Србије, видљиву свакоме, и показати да се широм целе наше земље математика ради и учи не само у свескама и на табли, већ и на улици, на рачунару, игралишту, базену, скачући на креветима, дубећи на глави или правећи пицу. Ове године Мај месец математике бави се телом и покретом и што значи да ћемо математичке концепте истраживати својим чулима, у покрету и у интеракцији са светом који нас окружује. Идеалне димензије намештаја у нашем стану, мобилијара у јавном простору, грађевина у којима живимо и радимо, резултат су пажљивог бављења антропометриком, која је такође тема овог М3. Поред тога, посебну пажњу овогодишњи М3 посветиће женама у математици.

Да ли је овај позив за мене?

ДА! Ако имате добру праксу подучавања математике на несвакидашњи начин и желите да је поделите са свима. Можда сте наставник математике у школи и имате забавну радионицу или игру коју сте развили како би деца боље схватила Питагорину теорему или множење полинома. Можда сте са својом драмском секцијом направили представу о познатим математичарима, или сте у студију сликали математичке теореме и направили изложбу. Да ли тренирате кошаркашки клуб па сте математички описали напад из пик-ен-рола, тако да су деца на контролном из геометрије сутрадан добила петице? Зар не би било феноменално да свој програм учења математике поделите са осталим наставницима, грађанима, децом?

Шта ја имам од овог позива?

Шансу да свој програм поделите са целом Србијом. Наставнцима, родитељима, организаторима изложби, летњих кампова. Ваш програм, заједно свим осталима, биће део медијске кампање коју ће Центар за промоцију науке интензивно спроводити уочи и током маја. А ваш програм и ваше име стајаће раме уз раме са  угледним математичарима и математичаркама из Европе и света, међу којима су француска математичарка др Силви Пејша, др Барат Шрираман, редовни професор Универзитета у Монтани, као и др Полин Гањон, која се тренутно налази у у ЦЕРН-у, Швајцарској. Независно од тога да ли сте у првих десет или не, ваше име, ваш град или место и ваш програм наћи ће се на математичкој мапи Србије и биће део медијске кампање.

Да ли је ово некакво такмичење?

Јесте! Иако немамо скупоцене награде или престижне стипендије, имамо стручну комисију која ће процењивати ваше радове. Комисија Центра за промоцију науке одабраће десет најбољих програма као примере успешних пракси. Тај избор ће бити заснован на три критеријума квалитета: план имплементације, иновативност предлога и прилагођеност циљној групи. А онда, десет најбољих ће своје програме представити у Београду у оквиру велике манифестације Мај месец математике, и то током Породичног дана, деци и родитељима.

Како могу да се пријавим?

Позив за мапирање програма отвара се 2. марта и траје све до 27. марта 2020. године. Пријављује се искључиво онлајн, попуњавањем формулара на линку испод, бесплатно је, а биће вам потребно свега 5 минута.

 

ПРИЈАВЕ

 

За сва питања, контакт особа је Борис Клобучар из Центра за промоцију науке, на е-мејл адреси: bklobucar@cpn.rs

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs