U centru

Matematička mapa Srbije

Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU u okviru Maja meseca matematike i ove godine priprema poziv za sve koji matematiku, na neformalan, zabavan, jedinstven i inspirativan način donose učenicima ili široj javnosti u čitavoj Srbiji

Kao rezultat poziva ponovo ćemo napraviti veliku Matematičku mapu Srbije, vidljivu svakome, i pokazati da se širom cele naše zemlje matematika radi i uči ne samo u sveskama i na tabli, već i na ulici, na računaru, igralištu, bazenu, skačući na krevetima, dubeći na glavi ili praveći picu. Ove godine Maj mesec matematike bavi se telom i pokretom i što znači da ćemo matematičke koncepte istraživati svojim čulima, u pokretu i u interakciji sa svetom koji nas okružuje. Idealne dimenzije nameštaja u našem stanu, mobilijara u javnom prostoru, građevina u kojima živimo i radimo, rezultat su pažljivog bavljenja antropometrikom, koja je takođe tema ovog M3. Pored toga, posebnu pažnju ovogodišnji M3 posvetiće ženama u matematici.

Da li je ovaj poziv za mene?

DA! Ako imate dobru praksu podučavanja matematike na nesvakidašnji način i želite da je podelite sa svima. Možda ste nastavnik matematike u školi i imate zabavnu radionicu ili igru koju ste razvili kako bi deca bolje shvatila Pitagorinu teoremu ili množenje polinoma. Možda ste sa svojom dramskom sekcijom napravili predstavu o poznatim matematičarima, ili ste u studiju slikali matematičke teoreme i napravili izložbu. Da li trenirate košarkaški klub pa ste matematički opisali napad iz pik-en-rola, tako da su deca na kontrolnom iz geometrije sutradan dobila petice? Zar ne bi bilo fenomenalno da svoj program učenja matematike podelite sa ostalim nastavnicima, građanima, decom?

Šta ja imam od ovog poziva?

Šansu da svoj program podelite sa celom Srbijom. Nastavncima, roditeljima, organizatorima izložbi, letnjih kampova. Vaš program, zajedno svim ostalima, biće deo medijske kampanje koju će Centar za promociju nauke intenzivno sprovoditi uoči i tokom maja. A vaš program i vaše ime stajaće rame uz rame sa  uglednim matematičarima i matematičarkama iz Evrope i sveta, među kojima su francuska matematičarka dr Silvi Pejša, dr Barat Šriraman, redovni profesor Univerziteta u Montani, kao i dr Polin Ganjon, koja se trenutno nalazi u u CERN-u, Švajcarskoj. Nezavisno od toga da li ste u prvih deset ili ne, vaše ime, vaš grad ili mesto i vaš program naći će se na matematičkoj mapi Srbije i biće deo medijske kampanje.

Da li je ovo nekakvo takmičenje?

Jeste! Iako nemamo skupocene nagrade ili prestižne stipendije, imamo stručnu komisiju koja će procenjivati vaše radove. Komisija Centra za promociju nauke odabraće deset najboljih programa kao primere uspešnih praksi. Taj izbor će biti zasnovan na tri kriterijuma kvaliteta: plan implementacije, inovativnost predloga i prilagođenost ciljnoj grupi. A onda, deset najboljih će svoje programe predstaviti u Beogradu u okviru velike manifestacije Maj mesec matematike, i to tokom Porodičnog dana, deci i roditeljima.

Kako mogu da se prijavim?

Poziv za mapiranje programa otvara se 2. marta i traje sve do 27. marta 2020. godine. Prijavljuje se isključivo onlajn, popunjavanjem formulara na linku ispod, besplatno je, a biće vam potrebno svega 5 minuta.

 

PRIJAVE

 

Za sva pitanja, kontakt osoba je Boris Klobučar iz Centra za promociju nauke, na e-mejl adresi: bklobucar@cpn.rs

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs