Центар за промоцију науке осми пут заредом организује националну манифестацију Мај месец математике, са садржајима и програмима широм Србије

И ове године, као и седам претходних, Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ организује националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике М3.

Од 2012. године трудимо се да математику прикажемо кроз игру, уметност, интерактивне експонате, научнопопуларна предавања, радионице, филмове и друге садржаје, а програм је прилагођен свим узрастима, без обзира на формално образовање.

Овогодишњој манифестацији претходио је конкурс Мапирање математике, који нам је помогао да изаберемо најинспиративније примере наставе математике и пет најмаштовитијих и најразигранијих наставника Србије, а на математичку мапу наше земље ставили смо више од 90 примера добре математичке праксе из 45 градова. Наставници математике широм Србије исказали су невероватну машту и послали нам многобројне приче о математици повезаној са уметношћу, древним временима, занатским вештинама, друштвеним играма, музиком, сликама, поезијом…

Тема овогодишњег М3 су математика и географија. Манифестацију организујемо широм Србије, а у Београду на четири локације. Активности које очекују посетиоце су радионице, изложбе, предавања, квизови, такмичења, представе, излети, филмске пројекције, тренинзи и презентације (више о програму манифестације и математичкој мапи Србије: m3.cpn.rs)

Градови и места који су се укључили у обележавање Маја месеца математике у Србији су: Кањижа, Кикинда, Шабац, Смедерево,Чачак, Ужице, Рановац, Горњи Милановац, Крушевац, Крагујевац, Књажевац, Нови Пазар, Лесковац, Ниш, Руски Крстур, Зрењанин, Житорађа, Бајина Башта, Рума, Владичин Хан, Кучево, Обреновац, Панчево, Сивац, Крајишник, Трупале, Доњи Стрижевац, Сефкерин, Блаце, Сонта, Београд, Врњачка Бања, Ресавица, Раковица, Косовска Митровица, Сремска Митровица, Зрењанин, Прибој, Бор, Велико Градиште, Смедеревска Паланка, Житковац, Сомбор, Лазаревац, Бачки Петровац, Прокупље, Бачки Јарак, Краљево, Зајечар.

Повежите математику и географију у Доњем Стрижевцу, откријте лепоте симетрије у Житорађи, сазнајте шта су то Галтонова даска и Ханојска кула у Бору. У Крагујевцу ћете видети занимљиве примене Мебијусове траке, моделе стереометријских фигура, као и тетрахексафлексагона. Заинтересованим ученицима ће бити понуђени атрактивни задаци математичког изазова о броју π. У Крајишнику ћете сазнати шта су то јапанско рачунање, осна симетрија, како направити геометријска тела од сламчица. Повежите математику и физичко васпитање у јединствену целину у Краљеву. У Крушевцу можете сазнати да ли је могуће израчунати обим, површину и запремину тела животиња на основу њихових станишта.

Лесковац је припремио интерактивну радионицу „Логика нелогичног“, у којој ћете кроз ауторске радове открити занимљиве математичке идеје. У Новом Пазару ћете се на отвореном такмичити у различитим играма као што су теселација, Рубикова коцка, оригами, шах, манкале, танграм. Осим тога, моћи ћете да упоредите калеидоскопе, направите фрактални тепих и пирамиду Сијерпинског. У Прибоју су ученици петог разреда заједно са наставницима историје припремили представу „Историја математике – Стара Грчка и питагорејци“. У Прокупљу ћете сазнати зашто су пчеле и пауци одлични математичари, и на који начин они користе математичке законе да направе савршене облике. А 18. маја вас очекује и велика неолитска научна журка у археопарку Плочник, где ће се преплитати математика и уметност.

У Ресавици ће ученици ОШ „Вук Караџић“, у тематском дану, истраживати математичке тајне пирамида. У Руми ћете моћи да проверите колико знате о полиномима, а у Смедеревској Паланци ће се Мај месец математике обележити кроз Математички квиз и Космичку бајку. У Сомбору ће вам показати колико математика може бити лепа – кроз слике, приче и песме. У Сремској Митровици ћете моћи ћете да израчунате висину дрвета помоћу његове сенке, слично као што је и Талес израчунао висину Кеопсове пирамиде. Такође, биће приређена изложба „Осна симетрија у природи“, али ћете чути и како звучи број пи одсвиран на различитим инструментима. Видећете и на који начин уметност инспирише математичаре. Укључите се у часове „Математички инфинитив“ и „Лепота симетрије“ у месту Трупале, где ћете математичка знања повезати са српским језиком и другим предметима.

У Чачку ће ученици петог разреда показати две друштвене игре, учествоваће у квизу и представиће презентације и моделе који су настали као одговор на истраживачки задатак Ератостеновог сита и грчког алфабета. Ученици седмог разреда ће своје радове изложити на несвакидашњем поетско-математичком јавном часу посвећеном Питагори. Упоредите осну симетрију са симетријом шаховске табле у Владичином Хану.

У Београду, у Галерији на Андрићевом венцу, публика ће бити у прилици да види и учествује у главном програму манифестације „Кроз математичке пределе“, уз интерактивне експонате, предавања, инспиративне разговоре, радионице и филмске пројекције, отворене за све посетиоце. У Галерији науке и технике САНУ упознаћемо свестраност Милутина Миланковића на изложбиЖивотни циклуси Милутина Миланковића“, а у Научном клубу у Краља Петра чекају нас разноврсна предавања и радионице, кроз које ћемо сазнати колико нас математика заправо окружује у свакодневном животу.

Гости манифестације биће и познати популаризатори науке Бери Ципра, Стјуарт Колхаген и Грег Гејџ, који ће публици представити науку и математику из „прве руке.

Истражите више о програму Маја месеца математике: http://m3.cpn.rs/

подели