Centar za promociju nauke osmi put zaredom organizuje nacionalnu manifestaciju Maj mesec matematike, sa sadržajima i programima širom Srbije

I ove godine, kao i sedam prethodnih, Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju Maj mesec matematike M3.

Od 2012. godine trudimo se da matematiku prikažemo kroz igru, umetnost, interaktivne eksponate, naučnopopularna predavanja, radionice, filmove i druge sadržaje, a program je prilagođen svim uzrastima, bez obzira na formalno obrazovanje.

Ovogodišnjoj manifestaciji prethodio je konkurs Mapiranje matematike, koji nam je pomogao da izaberemo najinspirativnije primere nastave matematike i pet najmaštovitijih i najrazigranijih nastavnika Srbije, a na matematičku mapu naše zemlje stavili smo više od 90 primera dobre matematičke prakse iz 45 gradova. Nastavnici matematike širom Srbije iskazali su neverovatnu maštu i poslali nam mnogobrojne priče o matematici povezanoj sa umetnošću, drevnim vremenima, zanatskim veštinama, društvenim igrama, muzikom, slikama, poezijom…

Tema ovogodišnjeg M3 su matematika i geografija. Manifestaciju organizujemo širom Srbije, a u Beogradu na četiri lokacije. Aktivnosti koje očekuju posetioce su radionice, izložbe, predavanja, kvizovi, takmičenja, predstave, izleti, filmske projekcije, treninzi i prezentacije (više o programu manifestacije i matematičkoj mapi Srbije: m3.cpn.rs)

Gradovi i mesta koji su se uključili u obeležavanje Maja meseca matematike u Srbiji su: Kanjiža, Kikinda, Šabac, Smederevo,Čačak, Užice, Ranovac, Gornji Milanovac, Kruševac, Kragujevac, Knjaževac, Novi Pazar, Leskovac, Niš, Ruski Krstur, Zrenjanin, Žitorađa, Bajina Bašta, Ruma, Vladičin Han, Kučevo, Obrenovac, Pančevo, Sivac, Krajišnik, Trupale, Donji Striževac, Sefkerin, Blace, Sonta, Beograd, Vrnjačka Banja, Resavica, Rakovica, Kosovska Mitrovica, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Priboj, Bor, Veliko Gradište, Smederevska Palanka, Žitkovac, Sombor, Lazarevac, Bački Petrovac, Prokuplje, Bački Jarak, Kraljevo, Zaječar.

Povežite matematiku i geografiju u Donjem Striževcu, otkrijte lepote simetrije u Žitorađi, saznajte šta su to Galtonova daska i Hanojska kula u Boru. U Kragujevcu ćete videti zanimljive primene Mebijusove trake, modele stereometrijskih figura, kao i tetraheksafleksagona. Zainteresovanim učenicima će biti ponuđeni atraktivni zadaci matematičkog izazova o broju π. U Krajišniku ćete saznati šta su to japansko računanje, osna simetrija, kako napraviti geometrijska tela od slamčica. Povežite matematiku i fizičko vaspitanje u jedinstvenu celinu u Kraljevu. U Kruševcu možete saznati da li je moguće izračunati obim, površinu i zapreminu tela životinja na osnovu njihovih staništa.

Leskovac je pripremio interaktivnu radionicu „Logika nelogičnog“, u kojoj ćete kroz autorske radove otkriti zanimljive matematičke ideje. U Novom Pazaru ćete se na otvorenom takmičiti u različitim igrama kao što su teselacija, Rubikova kocka, origami, šah, mankale, tangram. Osim toga, moći ćete da uporedite kaleidoskope, napravite fraktalni tepih i piramidu Sijerpinskog. U Priboju su učenici petog razreda zajedno sa nastavnicima istorije pripremili predstavu „Istorija matematike – Stara Grčka i pitagorejci“. U Prokuplju ćete saznati zašto su pčele i pauci odlični matematičari, i na koji način oni koriste matematičke zakone da naprave savršene oblike. A 18. maja vas očekuje i velika neolitska naučna žurka u arheoparku Pločnik, gde će se preplitati matematika i umetnost.

U Resavici će učenici OŠ „Vuk Karadžić“, u tematskom danu, istraživati matematičke tajne piramida. U Rumi ćete moći da proverite koliko znate o polinomima, a u Smederevskoj Palanci će se Maj mesec matematike obeležiti kroz Matematički kviz i Kosmičku bajku. U Somboru će vam pokazati koliko matematika može biti lepa – kroz slike, priče i pesme. U Sremskoj Mitrovici ćete moći ćete da izračunate visinu drveta pomoću njegove senke, slično kao što je i Tales izračunao visinu Keopsove piramide. Takođe, biće priređena izložba „Osna simetrija u prirodi“, ali ćete čuti i kako zvuči broj pi odsviran na različitim instrumentima. Videćete i na koji način umetnost inspiriše matematičare. Uključite se u časove „Matematički infinitiv“ i „Lepota simetrije“ u mestu Trupale, gde ćete matematička znanja povezati sa srpskim jezikom i drugim predmetima.

U Čačku će učenici petog razreda pokazati dve društvene igre, učestvovaće u kvizu i predstaviće prezentacije i modele koji su nastali kao odgovor na istraživački zadatak Eratostenovog sita i grčkog alfabeta. Učenici sedmog razreda će svoje radove izložiti na nesvakidašnjem poetsko-matematičkom javnom času posvećenom Pitagori. Uporedite osnu simetriju sa simetrijom šahovske table u Vladičinom Hanu.

U Beogradu, u Galeriji na Andrićevom vencu, publika će biti u prilici da vidi i učestvuje u glavnom programu manifestacije „Kroz matematičke predele“, uz interaktivne eksponate, predavanja, inspirativne razgovore, radionice i filmske projekcije, otvorene za sve posetioce. U Galeriji nauke i tehnike SANU upoznaćemo svestranost Milutina Milankovića na izložbiŽivotni ciklusi Milutina Milankovića“, a u Naučnom klubu u Kralja Petra čekaju nas raznovrsna predavanja i radionice, kroz koje ćemo saznati koliko nas matematika zapravo okružuje u svakodnevnom životu.

Gosti manifestacije biće i poznati popularizatori nauke Beri Cipra, Stjuart Kolhagen i Greg Gejdž, koji će publici predstaviti nauku i matematiku iz „prve ruke.

Istražite više o programu Maja meseca matematike: http://m3.cpn.rs/

podeli