Национална научнопопуларна манифестација „Мај месец математике“ (М3), трајаће од 12. до 31. маја, а ове године открива ко су десет најкреативнијих наставника и професора математике у Србији

Њено чудесно лице Архимед открива у круговима. Леонардо Боначи га проналази у цифрама. Алан Тјуринг у машинама. Данас знамо како су лица математике свуда – у дубинама Универзума, у брзини кишних капи, зрацима сунца, новцу и економији, у моторима који покрећу свет, у сликама и симфонијама, у односима и мерама лепог. На нашим лицима.

Пет година након што је покренута, национална научнопопуларна манифестација „Мај месец математике“ (М3) поново открива своје лице широм Србије. Центар за за промоцију науке и Математички институт САНУ представљају манифестацију која ће од 12. до 31. маја извести математику изван школа, универзитета и института, кроз изложбе и радионице, али и уличну уметност за све узрасте, за оне који је обожавају, али и оне који се плаше математике.

Овогодишњи M3 представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника и професора математике, изабраних на конкурсу на коме је учествовало више од 200 наставника из свих делова Републике. Њихове добре праксе, знање и љубав према математици коју деле са својим ученицима, током овог маја кроз радионице, акције и поруке током овог маја биће доступне свим љубитељима знања и радозналцима.

Отварање M3

Манифестација Мај месец математике (М3) ове године се отвара на сасвим посебан начин: вожњом у троли! Овога маја у градском превозу путоваће изложба с лицима наставника математике изабраних широм Србије.

Отварање је заказано за 12. мај, у 10.45, на окретници троле на Студентском тргу, а сви заинтересовани имаће прилику да се провозају тролом број 29 уз Лица математике! Отварању ће присуствовати и Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Лица математике се могу видети у новоотворених дванаест Научних клубова, у Београду и дванаест градова Србије, али и свуда око вас – у градском превозу, на математичким графитима осликаним зидовима, у парковима, улицама, на друштвеним мрежама и медијима.

„Мај месец математике“ представља и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину. Са идејом да вас покрене, заинтересује, зачуди и промени, М3 ће ти открити на десетине и стотине одраза највеће авантуре коју је човек икада предузео откако броји, рачуна и математички посматра свет – скривено, узбудљиво, истинско лице математике. Твоје лице.

Програм М3 2016

У периоду од 12. до 31. маја, десет најкреативнијих наставника и професора из Србије, одржаће низ предавања и радионица у просторијама Галерије науке и технике САНУ и у Математичком институту САНУ у Београду намењене школама. Ђаци ће имати прилику да се упознају са геогеобрама, математичко-логичним проблемима са доминама, необичним површинама, оригамијем, Ешером и концептом op-art слагалице и другим интересантним темама.

Осим тога, током трајања М3, заинтересовани посетиоци имаће прилику да погледају изложбу Лица математике и математички великани у холу Матетматичког факултета Универзитета у Београду, али и у појединим возилима ГСП-а. Такође, део програма биће одржан у новоотвореним Научним клубовима широм Србије.

У оквиру овогдишњег М3 Србију ће посетити познати математичар Џејмс Тентон, професор из националног Матетамтичког удружења математичара Америке. У оквиру М3 Тантон ће одржати низ предавања у МИ САНУ, Математичкој гимназији, Петници, ПМФ и StartIt центру. 

Програм М3 биће затворен ЦПН трибином у СКЦ-у 31. маја.

Истражите више o програму на сајту М3.

подели
повезано
Једанаест решавалаца освојило претплату
Ада Лавлејс