ЦПН ТРИБИНА

Како да се (не)заљубите?

На овомесечној ЦПН трибини, у четвртак, 23. октобра, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а, разговара се о науци љубави

Након што је у септембру била посвећена рату и науци, овомесечна трибина Центра за промоцију науке бави се науком љубави. Нова ЦПН трибина одржава се 23. октобра, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра у Београду, под називом „Како да се (не)заљубите?“.

Мада се на први поглед не чини да је љубав – као вечна тема за књижевност, музику и уметност уопште – повезана са науком, бројна савремена истраживања зашла су у ову област и пружају разне одговоре о томе шта су емоције, како настају и шта чине људском организму.

Шта се заиста у вашем телу догађа кад се заљубите? Кроз колико фаза пролазите? Да ли љубав бирају ваши гени или подсвест? Колико ће љубав трајати?

Почев од култног дела Чарлса Дарвина „Изражавање емоција код човека“, емоције су проучаване у психологији и социологији, али се о њима много сазнало и у бројним биолошким, неуролошким, хемијским и медицинским истраживањима. Захваљујући томе, данас прецизно знамо које супстанце и под којим условима се ослобађају кад се заљубите, какве ефекте изазивају, како их избећи и колико ће љубав трајати.

Како би се ова сазнања представила београдској публици, а пре свега да би подсетило на то како наука пружа дубље увиде и у нашу свакодневицу и живот, Центар за промоцију науке је на ову трибину позвао изузетно занимљиве госте из света науке, биохемије и психологије.

ЦПН трибина

НАУКА О ЉУБАВИ: Како да се (не)заљубите?

Четвртак, 23. октобар, у 19 часова

Учесници

  • Воин Петровић, биохемичар, ИНН Винча
  • Лука Михајловић, хемичар, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
  • Ивана Јакшић, психолог, Институт за педагошка истраживања у Београду

Модератор

  • Слободан Бубњевић, Центар за промоцију науке

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs