U Centru

Inovativna CPN izdanja na Festivalu knjiga u Čumiću

U četvrtak, 16. maja, u 18 časova, na ČUMIĆ BOOK FESTU održava se tribina „Više od teksta“, na kojoj će se govoriti o inovativnim izdavačkim formama

Centar za promociju nauke je do sada objavio više od četrdeset izdanja, a poslednjih godina posebna pažnja poklanja se inovativnim izdavačkim formama poput prvog doktorata u stripu „Odravnjivanje“ (Unflattening) kanadskog autora Nika Suzenisa, ili Augmented Reality (AR) aplikacije „Seoba na ekrane“, koja proširuje grafički i tekstualni sadržaj istoimenog temata najnovijeg broja časopisa Elementi.

O tome šta donose novo ova dva inovativna izdavačka poduhvata, u okviru programa petog ČUMIĆ BOOK FESTA, govoriće Željko Lončar, autor Augmented Reality (AR) aplikacije „Seoba na ekrane“, Nikola Dragomirović, strip kritičar, i Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke.

Posetioci petog ČUMIĆ BOOK FESTA će od 15. do 19. maja imati priliku da se upoznaju sa savremenim tokovima u književnosti i prisustvuju mnogobrojnim zanimljivim tribinama koje izlaze iz ovih okvira i zadiru u aktuelne društvene i kulturne teme, a tribina „Više od teksta“, na kojoj će se govoriti o inovativnim izdavačkim formama CPN-a, održaće se u četvrtak, 16. maja, u 18 časova.

Augmented Reality (AR) aplikacija: SEOBA NA EKRANE

Temat 16. broja časopisa Elementi, pod naslovom „Seoba na ekrane“, vodi vas kroz istoriju ekrana. Otkrivamo kako je tekla evolucija našeg odnosa sa njima i tragamo za odgovorom na pitanje kako smo danas svi, bez obzira na godine, postali „skrinejdžeri“. Osim zanimljivih tekstova i ilustracija, ovoga puta smo za čitaoce Elemenata pripremili i jednu pravu poslasticu: Augmented Reality (AR) aplikaciju „Seoba na ekrane“, koju putem ovog linka: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ELEMENTI.SEOBA_NA_EKRANE možete besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice.

„Seoba na ekrane“ je AR aplikacija koja pruža proširenje tekstualnog i grafičkog sadržaja o evoluciji našeg odnosa prema ekranima svih vrsta. Preuzimanjem i aktiviranjem ove aplikacije, koju je u saradnji sa Centrom za promociju nauke kreirao poznati grafički dizajner Željko Lončar, ostvarite potpuni doživljaj naslovne strane i ilustracija u tekstu „Hronologija“ (14-19. str.).

Doktorat u stripu: ODRAVNJIVANJE

„Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa prvi je dosad odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavila renomirana izdavačka kuća Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

„Odravnjivanje“ je dobilo veliki broj nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje iz oblasti humanističkih nauka, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

„Odravnjivanje“ je dobilo i nagradu „Lind Vord“ Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bilo je nominovano i u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jedno od najprestižnijih priznanja u svetu stripa, Eisner Award koje se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

 

O učesnicima:

Željko Lončar

Po završetku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru Grafika i oprema knjige sa prijateljima osniva Turbosutra, dizajnersko-konceptualnu grupu sa kojom izlaže po Srbiji i okolnim zemljama. Učestvuje u organizaciji većih umetničko-dizajnerskih projekata kao što je Laserski samit jeftine grafike, koji okuplja veći broj dizajnera mlade generacije. Član je i osnivač grupa SilSkrin, Flomasters i kolektiva Cabinet SR:CH sa kojima izlaže i promoviše medijum grafike, kao i kulturnu razmenu umetnika i studenata iz Evrope kroz brojne izložbe i projekte. Predaje  grafički dizajn na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, a pored predavanja vodi i studio za grafički dizajn studio DAYDREAM.

Nikola Dragomirović

Diplomirao je arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Saradnik je „Politikinog Zabavnika“, nedeljnika „Vreme“ i nekoliko onlajn portala posvećenih kulturi. Strip kritičar i esejista sa radovima objavljenim u više domaćih i stranih strip izdanja i publikacija.

Moderator: Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs