CPN tribine

Gde je granica ljudske spoznaje?

U petak, 15. januara, u 19 časova, na CPN tribini u Velikoj sali SKC-a, gostuje najuspešniji kvantni fizičar poreklom sa ovih prostora Vlatko Vedral 

Na svetskom nivou, broj naučnih radova se udvostručuje svakih devet godina. Svedoci smo neverovatnog naučnog progresa koji je zahvatio svet tokom proteklih sto godina. Međutim, uprkos naizgled nezaustavljivom razvoju velikog broja naučnih disciplina, postavlja se pitanje gde se javljaju granice ljudske spoznaje?

U petak 15. januara, u Velikoj sali SKC-a, u 19 časova, o temi koja predstavlja jedno od centralnih pitanja savremene misli u svetu govori jedan od najvećih kvantnih fizičara današnjice poreklom sa ovih prostora dr Vlatko Vedral sa Univerziteta u Oksfordu.

U razgovoru mu se pridružuju filozof dr Mašan Bogdanovski sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Bora Živković, dugogodišnji naučni novinar iz SAD i nekadašnji urednik u časopisu Scientific American. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a.

Kvantna mehanika je kao moćna alatka moderne nauke u istraživanju strukture materije zakopala previše duboko – do same ivice ljudske spoznaje. Međutim, kvantna realnost je drugačija od realnosti na koju smo navikli u svakodnevnom iskustvu i kosi se sa našom intuicijom. Ako zaronimo malo dublje, u naizgled očiglednu fizičku realnost, ulazimo u svet u kojem ova pravila više ne važe – ulazimo u svet kvantne fizike.

Spoznaja moderne kvantne fizike je i teorijski ograničena. Kvantni fizičari još od pojave Hajzenbergovog principa neodređenosti znaju da za objekte koji su manji od Plankovih dužina postoji fundamentalno ograničenje u tome koliko posmatrač može znati o ovom objektu. Uticaj posmatrača na fenomen koji posmatra, sa druge strane, sastavni je deo kvantne fizike od njenog nastanka.

Pojedine pojave u kvantnom svetu ne samo da su čudne i strane intuiciji nego dovode u pitanje princip kauzalnosti, brkaju uzorke i posledice, otvarajući brojna filozofska pitanja. Neka od njih se odnose i na samu prirodu saznanja i razumevanja sveta.

CPN tribina ovog januara otvara vrata u misteriozni kvantni svet. 

 

CPN tribina

GDE JE GRANICA LJUDSKE SPOZNAJE?

Petak, 15. januar, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Vlatko Vedral, kvantni fizičar, Univerzitet u Oksfordu
  • dr Mašan Bogdanovski, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Bora Živković, naučni novinar i  urednik, SAD

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs