Научни камион

Европски пројекти у Лесковцу

У среду, 07. јуна, у оквиру гостовања Научног камиона у Лесковцу биће представљени европски пројекти Scientix, Hypatiа и CREATIONS

У оквиру пројекта Ноћи истраживача – Refocus, у среду, 07. јуна од 14 до 17 часова, у Научном камиону биће представљена три значајна европска пројекта у којима је Центар партнер – Scientix мрежа, Hypatiа и CREATIONS.

Најпре ће од 14 часова наставницима који посете Научни камион бити представљена Scientix мрежа – највећа виртуелна мрежа која окупља STEM наставнике широм Европе, а који овим путем деле своја знања и активности, и предлажу нове педагошке приступе у настави. О овој великој европској Мрежи ће, поред представника Центра, говорити и национални Scientix амбасадори, преносећи своје искуство из досадашње праксе.

Поред представљања Scientix мреже, наставници ће имати прилике да се упознају и са пројектом CREATIONS чији је циљ заступање креативних метода у STEM областима заснованих на истраживачком учењу (енгл: Inquiry Based Science Education) уз коришћење елемената уметничког стварања које пружају могућности за разумевање науке кроз активни, креативни ангажман ученика.

Након тога, од 15:30 биће одржана радионица за ученике у оквиру пројекта Hypatiа која има за циљ мотивисање младих да се заинтересују за STEM дисциплине (енгл. science, technology, engineering, mathematics). Циљ радионице је да се ученицима представи како заправо не постоји подела на такозвана „мушка“ и „женска“ занимања, и да девојчице могу да буду и да јесу једнако добре у програмирању, математици, физици и другим областима за које погрешно мислимо да су намењене само дечацима.

Научни камион Центра за промоцију науке гостоваће у Лесковцу у оквиру најаве Ноћи истраживача у периоду од 07. до 11. jуна а научно – популарна предавања и радионице ће бити организованe у Научном камиону, Народном музеју и Градској кући.

Истражите више о пројектима ScientixHypatiаCREATIONSНоћ истраживача 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs