Naučni kamion

Evropski projekti u Leskovcu

U sredu, 07. juna, u okviru gostovanja Naučnog kamiona u Leskovcu biće predstavljeni evropski projekti Scientix, Hypatia i CREATIONS

U okviru projekta Noći istraživača – Refocus, u sredu, 07. juna od 14 do 17 časova, u Naučnom kamionu biće predstavljena tri značajna evropska projekta u kojima je Centar partner – Scientix mreža, Hypatia i CREATIONS.

Najpre će od 14 časova nastavnicima koji posete Naučni kamion biti predstavljena Scientix mreža – najveća virtuelna mreža koja okuplja STEM nastavnike širom Evrope, a koji ovim putem dele svoja znanja i aktivnosti, i predlažu nove pedagoške pristupe u nastavi. O ovoj velikoj evropskoj Mreži će, pored predstavnika Centra, govoriti i nacionalni Scientix ambasadori, prenoseći svoje iskustvo iz dosadašnje prakse.

Pored predstavljanja Scientix mreže, nastavnici će imati prilike da se upoznaju i sa projektom CREATIONS čiji je cilj zastupanje kreativnih metoda u STEM oblastima zasnovanih na istraživačkom učenju (engl: Inquiry Based Science Education) uz korišćenje elemenata umetničkog stvaranja koje pružaju mogućnosti za razumevanje nauke kroz aktivni, kreativni angažman učenika.

Nakon toga, od 15:30 biće održana radionica za učenike u okviru projekta Hypatia koja ima za cilj motivisanje mladih da se zainteresuju za STEM discipline (engl. science, technology, engineering, mathematics). Cilj radionice je da se učenicima predstavi kako zapravo ne postoji podela na takozvana „muška“ i „ženska“ zanimanja, i da devojčice mogu da budu i da jesu jednako dobre u programiranju, matematici, fizici i drugim oblastima za koje pogrešno mislimo da su namenjene samo dečacima.

Naučni kamion Centra za promociju nauke gostovaće u Leskovcu u okviru najave Noći istraživača u periodu od 07. do 11. juna a naučno – popularna predavanja i radionice će biti organizovane u Naučnom kamionu, Narodnom muzeju i Gradskoj kući.

Istražite više o projektima ScientixHypatiaCREATIONSNoć istraživača 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs