Трибине

Еволуциjа интернета

Мала ЦПН трибина „Еволуција интернета: Шта нас чека?”“ 20. марта, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ

Поводом 25 година World Wide Web, Центар за промоциjу науке организовао је трибину „Еволуциjа интернета: ШТА НАС ЧЕКА?“ у Галериjи науке и технике САНУ, у четвртак, 20. марта, у 18 часова, а у оквиру изложбе „НеМогући дизаjн“.

У добу у ком су нам животи директно или индиректно ослоњени на брз проток информациjа, на комуникациjе у реалном времену и на доступност свих врста садржаjа коjи су нам у тренутку неопходни, ретко кад застанемо да размислимо о сложеноj инфраструктури коjа нам то омогућуjе, а коjу знамо и под именом – интернет.

Интернет какав познаjемо и користимо данас настао jе пре 25 година. Историjа мреже коjа спаjа свет почела jе 12. марта 1989. године, када jе у ЦЕРН-у Тим Бернерс-Ли предложио пројекат којим је практично рођен World Wide Web. Како би обележио оваj значаjан датум, Центар за промоциjу науке организовао је трибину коjа нас је боље упознала и са прошлошћу, али пре свега са будућношћу интернета.

У ком правцу ће се мењати свет вођен назаустављивом еволуциjом интернета? Да ли ће поjединац моћи да задржи своjу приватност, или ће свевидећа мрежа однети победу над људским правима? Има ли праве, истинске слободе на интернету, и да ли jе оваj моћни медиj оставио доба цензуре иза нас? Jесу ли друштвене мреже постале наше jедино лице, и на коjи начин интернет обликуjе културу будућности? Како ће наш свакодневни живот бити погођен развојем ове мреже?

На ове, и многе друге теме, разговарали су учесници мале ЦПН трибине „Еволуциjа интернета: ШТА НАС ЧЕКА?“:

  • Зоран Станоjевић, Радио-телевизиjа Србиjе
  • Петар Кочовић, ГАРТНЕР
  • Слободан Марковић, Регистар националног интернет домена Србиjе

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник Комуникациjа ЦПН-а.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs