У Центру

Отворени позив за уметнике у оквиру пројекта AI Lab

Пријаве за уметнике који истражују нове уметничке форме уз преплет вештачке интелигенције отворене су до 29. октобра, а апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу

Центар за промоцију науке објављује почетак другог отвореног позива за уметнике унутар пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab). У оквиру пројекта расписују се четири позива за уметнике (Lighthouse Residency), у сарадњи са четири научне институције. Научни партнер друге резиденције биће Futures Institute из Единбурга у Шкотској. Единбург је један од највећих светских фестивалских градова и центар истраживања вештачке интелигенције још од раних шездесетих година 20. века. Уметницима из целог света, чији се радови баве истраживањем вештачке интелигенције, машинског учења и роботике, овај пројекат пружа могућност да добију резиденцију у водећој светској научној институцији и продукцију рада у Futurelab-у Арс електронике из Линца.

Резиденција је осмишљена у оквиру новопокренутог истраживачког програма Experiential AI, са циљем да подржи стварање уметничких дела радикално другачијег концепта и парадигме о етици и одговорности у вези са вештачком интелигенцијом. Кроз сарадњу са уметницима, фестивалима и AI заједницом, овај програм развија визије будућности креиране спојем уметности, науке и актуелних домета вештачке интелигенције. Тема резиденције је „Преплети – праведна, морална и транспарентна вештачка интелигенција“ (Entanglements – fair, moral and transparent AI). Формално објашњење теме можете погледати на страници www.efi.ed.ac.uk/activity-and-partners/experiential-ai.

СТРУКТУРА РЕЗИДЕНЦИЈЕ
Резиденција предвиђа боравке у Edinburgh Futures Institute-у и у Futurelab-у Арс електронике. Програм је осмишљен како би уметници кроз сусрете са научницима, експертима за вештачку интелигенцију, створили и развијали нову димензију свог уметничког стваралаштва. Одабрани уметник/уметнички колектив добија 10.000 евра за хонорар и продукцију рада, уз покривање свих других припадајућих трошкова.

Први део: резиденцијални боравак и менторски рад у трајању од 4 до 8 недеља у првом делу 2020. године у Единбургу.
Други део: продукциони део резиденције у трајању од месец дана (након завршетка првог дела), у FutureLab-у Арс електронике, најкасније до краја августа 2020.
Трећи део: премијера рада у оквиру Фестивала Арс електроника 2020. (постоји могућност и да рад буде представљен у оквуру Edinburgh International Festival-а, 2020. или 2021).

Позив за уметнике из читавог света је отворен до 29. октобра 2019. Учешће у овом пројекту је изузетна прилика да уметници истраже нове уметничке форме уз помоћ науке, а под врхунским научним менторством.

РЕГИСТРАЦИЈА
Услов за учешће у пројекту је регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:

• кратак видео-запис уметника на коме ће представити себе, свој рад, инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције (до 1 минута);
• нацрт могућег концепта рада који се може остварити кроз резиденцију;
• нацрт плана продукције са трошковима и роковима;
• портфолио одабраних радова којима уметник може најбоље да репрезентује свој досадашњи рад, са биографијом и контактима;
• попуњен упитник.

Процес регистрације уметника одвија се директно преко портала Арс електронике, на овој адреси.

НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА
Апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу подразумева ауторску награду (150.000 РСД), трошкове продукције рада (250.000 РСД), менторску подршку локалних експерата у домену вештачке интелигенције и премијерно излагање у оквиру програма art+science за 2020.

О ПРОЈЕКТУ И ПАРТНЕРИМА
Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab) осмишљена је како би вештачкa интелигенциjа са својим бројним манифестацијама била критички анализирана и научно утемељена. Проjекат ће у фокусу имати питања коjа превазилазе технолошку и економску сферу како би се преиспитали културни, психолошки, филозофски и духовни аспекти које у себи носи. Кроз аутентичну перспективу 13 разноврсних партнера из разних делова Европе, пројекат AI Lab обjедињуjе визиjе, очекивања и страхове коjе повезуjемо са концептом будуће, свеобухватне вештачке интелигенциjе. Великим бројем програмских активности попут изложби, едукативних радионица, конференциjа, предавања, перформанса, концерата, рада са менторима и резиденциjа, Европска лабораториjа вештачке интелигенциjе креира јединствено окружење погодно за интердисциплинарни рад, транснационалну мобилност уметника и интеркултурну размену.

Пројекат укључује четири независна позива за уметнике за истраживачке боравке у престижним научним институцијама широм света, где првонаграђени аутор или ауторски тим добија једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима. Научни партнери пројекта ће бити посебно изабрани за сваки од ових позива. Уметнички концепт се потом продукцијски реализује у FutureLab-у Арс електронике, пре него што буде премијерно приказан на Фестивалу Арс електроника.

Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Културни центар Оназис из Атине, ВАХ из Амстердама (Waag Society), Сајенс галери из Даблина (Science Gallery), Хексагон из Гренобла (Hexagone Scene National Art Sciences) и Лије уник из Нанта (le lieu unique), Глуон из Брисела, СОУ фестивал из Тбилисија, Лаборал из Хихона (LABoral) и Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и Калчр јард из Хелсингора (Culture Yard).

КОНТАКТИ

Контакт особа пројекта на националном нивоу је Петар Лаушевић: plausevic@cpn.rs.
Контакт особа за медије у Србији је Љиљана Илић: pr@cpn.rs.

Више информација о пројекту можете наћи на:

AILab

European Artificial Intelligence Lab

 

На фотографији: рад 30° / Mathias Foot (DE), Franziska Rast (DE), Stephan Schakulat (DE), Janna Nikoleit (DE)

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs