У Центру

Дискусија о могућностима вештачке интелигенције

У петак, 20. децембра, у 17 часова, у Научном клубу разговараћемо о вештачкој интелигенцији: да ли нам она оставља право на избор? Да ли може да поштује законе? Како стојимо са етиком када је реч о вештачкој интелигенцији?

„Роботи замењују војнике, лекаре и конобаре“, „Аутомобили се сами крећу без возача“, „Вештачка интелигенција одлучује уместо нас“, неки су од све чешћих наслова у медијима и тема у јавним дебатама. Аутоматизација и вештачка интелигенција постају реалност, од улица Сингапура којима се крећу возила без возача, до кафића у Калифорнији где робот-шанкер прави и служи кафу.

Док наше свакодневне животне рутине постају све једноставније захваљујући вештачкој интелигенцији, њен брзи развој отвара бројна филозофска, правна и политичка питања. Нека од њих су стара колико и само човечанство и понављају се од времена наших далеких предака који су најпре савладали ватру, потом изумели точак и, нешто скорије, телеграф и телефон. Сваки нови изум враћа нас на питање односа човека и машине – од мита о Прометеју, преко приче о Франкенштајну, до питања сингуларности.

Данас се тај вечити дијалог о човеку и алатима које је изумео фокусира на питање: које су могућности вештачке интелигенције? Да ли нам она оставља право на слободну вољу и избор? Да ли може да поштује законе, међународно право и вредности човечанства? Да ли можемо да интегришемо етику код вештачке интелигенције или је за то већ касно?

Ова и многа друга питања су од виталног значаја за будућност и опстанак цивилизације. Улазимо у свет о коме мало знамо. Више од 60% средњошколаца ће се у будућности бавити пословима који данас не постоје. Иако тренутно немамо одговоре на сва ова питања, трагање за њима је наша људска обавеза и креативни изазов.

Неке од одговора као и нова питања имаћемо прилику да чујемо у петак, 20. децембра, у 17 часова, у Научном клубу Центра за промоцију науке, у разговору са водећим светским стручњацима на пољу дигиталне политике и лингвистике др Јованом Курбалијом, др Катарином Хуне и др Биљаном Скот. Током предавања моћи ћете да се упознате са пројектом humAInism који гради мост између вештачке интелигенције и дискусије о будућности човечанства.

DiploFoundation је међународна образовна невладина и непрофитна организација, са седиштем у Женеви и на Малти и канцеларијама у Београду и Вашингтону, која се бави истраживањима на тему дигиталних политика, и међусобног утицаја дигиталних технологија са једне, и међународних односа и гео-политике са друге стране, и спроводи глобалне академске курсеве и образовне програме за обуку институција на ове теме.

Дискусија ће бити одржана на енглеском језику.

Пријаве за дискусију

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs