U Centru

Diskusija o mogućnostima veštačke inteligencije

U petak, 20. decembra, u 17 časova, u Naučnom klubu razgovaraćemo o veštačkoj inteligenciji: da li nam ona ostavlja pravo na izbor? Da li može da poštuje zakone? Kako stojimo sa etikom kada je reč o veštačkoj inteligenciji?

„Roboti zamenjuju vojnike, lekare i konobare“, „Automobili se sami kreću bez vozača“, „Veštačka inteligencija odlučuje umesto nas“, neki su od sve češćih naslova u medijima i tema u javnim debatama. Automatizacija i veštačka inteligencija postaju realnost, od ulica Singapura kojima se kreću vozila bez vozača, do kafića u Kaliforniji gde robot-šanker pravi i služi kafu.

Dok naše svakodnevne životne rutine postaju sve jednostavnije zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, njen brzi razvoj otvara brojna filozofska, pravna i politička pitanja. Neka od njih su stara koliko i samo čovečanstvo i ponavljaju se od vremena naših dalekih predaka koji su najpre savladali vatru, potom izumeli točak i, nešto skorije, telegraf i telefon. Svaki novi izum vraća nas na pitanje odnosa čoveka i mašine – od mita o Prometeju, preko priče o Frankenštajnu, do pitanja singularnosti.

Danas se taj večiti dijalog o čoveku i alatima koje je izumeo fokusira na pitanje: koje su mogućnosti veštačke inteligencije? Da li nam ona ostavlja pravo na slobodnu volju i izbor? Da li može da poštuje zakone, međunarodno pravo i vrednosti čovečanstva? Da li možemo da integrišemo etiku kod veštačke inteligencije ili je za to već kasno?

Ova i mnoga druga pitanja su od vitalnog značaja za budućnost i opstanak civilizacije. Ulazimo u svet o kome malo znamo. Više od 60% srednjoškolaca će se u budućnosti baviti poslovima koji danas ne postoje. Iako trenutno nemamo odgovore na sva ova pitanja, traganje za njima je naša ljudska obaveza i kreativni izazov.

Neke od odgovora kao i nova pitanja imaćemo priliku da čujemo u petak, 20. decembra, u 17 časova, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, u razgovoru sa vodećim svetskim stručnjacima na polju digitalne politike i lingvistike dr Jovanom Kurbalijom, dr Katarinom Hune i dr Biljanom Skot. Tokom predavanja moći ćete da se upoznate sa projektom humAInism koji gradi most između veštačke inteligencije i diskusije o budućnosti čovečanstva.

DiploFoundation je međunarodna obrazovna nevladina i neprofitna organizacija, sa sedištem u Ženevi i na Malti i kancelarijama u Beogradu i Vašingtonu, koja se bavi istraživanjima na temu digitalnih politika, i međusobnog uticaja digitalnih tehnologija sa jedne, i međunarodnih odnosa i geo-politike sa druge strane, i sprovodi globalne akademske kurseve i obrazovne programe za obuku institucija na ove teme.

Diskusija će biti održana na engleskom jeziku.

Prijave za diskusiju

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs