U Centru

Dan nauke u naučnim klubovima

U naučnim klubovima širom Srbije obeležava se nacionalni Dan nauke, 10. jul, kroz raznovrsne sadržaje

Na osnovu odluke Vlade Republike Srbije, Dan nauke u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula. Ova manifestacija vezuje se za rođendan slavnog pronalazača Nikole Tesle. Prvu, 2011. godinu, Centar je posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije, a svake naredne godine inicirao je uključivanje velikog broja organizacija. Mreža naučnih klubova osnovana je 2016, i uz podršku Centra na Dan nauke sprovodi niz aktivnosti širom Srbije.

Naučni klub RC Smederevo za Dan nauke 2019. organizuje dve radionice: Psihologija – nauka o duši, prilagođena učenicima od 3. do 6. razreda osnovne škole, kako bi ovom uzrastu približili naučnu disciplinu koja se bavi sistematskim proučavanjem psihičkog života (procesa i osobina) ljudi i životinja; druga radionica je Matematika oko nas, a vodiće je Mirjana Kokerić, koja će kroz igru i vežbe učenike upoznati sa lepotama ove nauke.

Naučni klub Niš će Dan nauke ove godine obeležiti kao drugi deo aktivnosti Veče astronomije, poezije i muzike – pod sjajem zvezda ove noći. Kao uvodnu aktivnost, svi zainteresovani imaće priliku da već u utorak, 9. jula, od 21 do 23 časa, prisustvuju posmatranju noćnog neba, koje organizuje RC Niš, Astronomsko društvo Alfa i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta. Teleskopi će biti postavljeni u tvrđavi, iznad letnje pozornice. Na početku posmatranja posetioci će moći da vide Mesec, a zatim Jupiter i njegova četiri najveća Galilejeva satelita. Na kraju će oni najuporniji moći da pogledaju planetu Saturn i njegove prstenove. Posmatranje će trajati do 23 časa i pristup je slobodan za sve zainteresovane.

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kruševac, povodom nacionalnog dana nauke predstavlja izložbu „Srpski poznati naučnici“. Građani će imati priliku da se 10.jula, u periodu od 9 do 15 časova, upoznaju sa radom srpskih naučnika na platou ispred Doma sindikata.

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje u Leskovcu nastavlja sa obeležavanjem Dana nauke uz podršku institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca koji se bave obrazovanjem, istraživanjem i naukom. Ove godine su se u obeležavanju ovog značajnog dana, dana kada je rođen jedan od najvećih naučnika Nikola Tesla, pridružili i: PMF iz Niša, PU „Vukica Mitrović“ iz Leskovca,  Go klub PRO GO iz Niša, Udruženje Teslin toranj u Srbiji, kao i veliki broj nastavnika i ljubitelja nauke. Posebnu podršku ovoj manifestaciji i ove godine dao je Centar za promociju nauke, koji je osnivač Naučnog kluba i prati i podržava njegov rad.  Program će se odvijati u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, od 18.30 do 21 čas.

Naučni klub CSU Šabac, 10. jula predstaviće projekat Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena! Kao deo projekta biće predstavljena izložba „Osvajanje obnovljivih izvora energije“, realizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji i Centrom za promociju nauke, sa ciljem promocije različitih vrsta obnovljive energije i njihove primene. Ovaj projekat objedinjuje srpske i francuske aktere u ovoj oblasti, i nudi priliku za razmenu mišljenja, dobre prakse i inovacija u okviru naučnih debata koje su dostupne svima.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs