U Centru

Dan nauke

Kao institucija koja svoje programe organizuje na nacionalnom i međunarodnom nivou, CPN obeležava Dan nauke podsećanjem na Javni poziv, kojim se finansiraju brojni projekti popularizacije nauke u našoj zemlji, kao i na niz međunarodnih projekata u kojima je jedan od partnera

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom, Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Nauka i održivi razvoj su od ključnog značaja za očuvanje planete, i čine okosnicu dokumenata poput Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i Programa za održivi razvoj 2030. Iz tog razloga, kako navode u Unesku, naučni centri i muzeji su ključni za širenje ovih ideja i novih vizija za očuvanje planete i mira.

Obeležavanjem Svetskog dana nauke naglašava se odgovorna upotreba nauke za dobrobit društva. U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Centar otad svake godine obeležava ovaj dan u nameri da istakne potrebu za jačanjem svesti javnosti o ulozi nauke u ostvarivanju mirnog i održivog društva.

Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica Uneska, 2011. godine je, odlukom Vlade Srbije, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja poznatog naučnika Nikole Tesle (1856–1943).

Centar za promociju nauke vremenom je proširio svoje aktivnosti kojima obeležava ovaj dan kroz mrežu naučnih klubova širom Srbije, koji svoj doprinos daju raznovrsnim programom. Već nekoliko godina, nauka 10. jula izlazi na ulice, reke i u parkove i druge javne prostore. Tribine, predavanja, kampovi za decu, projekcije filmova, izložbe i obilasci opservatorija i hidroelektrana samo su deo programa.

Svake godine, na Dan nauke, u fokus se stavljaju aktuelne teme važne za naše društvo, pa je tako prošle godine u Narodnoj skupštini održan događaj čije su centralne teme bile klimatske promene, kvalitet vode i vazduha i obnovljivi izvori energije. O ključnim temama današnjice tog dana su u Parlamentu razgovarali naučnici, stručnjaci iz ovih oblasti, ali i donosioci odluka.

Ovogodišnji Dan nauke obeležavamo y skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, tako da će program Virtuelne naučne pravionice u Mejkers spejsu CPN-a biti prenošen onlajn na Instagram profilu Centra. Demonstratori i demonstratorke će 10. jula pokazati kako na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju možemo svima predstaviti šta je to što nas najviše oduševljava u nauci, a svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije (više o događaju: http://elementarium.cpn.rs/u-centru/virtuelna-pravionica-za-dan-nauke/).

Osim toga, ovogodišnji obeležavamo Dan nauke sa našim najmlađim naučnicima i naučnicama, sadašnjim i budućim licima nauke. U kampanji „Lica nauke“ učestvuje 22 dece koja su u toku protekle i ove godine na Dečjim naučnim kampovima širom Srbije pokazala posebno interesovanje za nauku, istraživački duh, radoznalost, kritičko mišljenje i spremnost za saradnju u timovima. Kroz kampanju „Lica nauke“ oni nam pričaju o tome šta vole da istražuju i zašto vole nauku i pokazuju da ne možete biti previše mladi da istražite svet oko sebe.

 

Istražite više o Javnom pozivu i međunarodnoj saradnji i projektima Centra za promociju nauke.

 

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs