У Центру

Дан науке

Kao институција која своје програме организује на националном и међународном нивоу, ЦПН обележава Дан науке подсећањем на Јавни позив, којим се финансирају бројни пројекти популаризације науке у нашој земљи, као и на низ међународних пројеката у којима је један од партнера

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом, Унеско је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

Наука и одрживи развој су од кључног значаја за очување планете, и чине окосницу докумената попут Париског споразума о климатским променама и Програма за одрживи развој 2030. Из тог разлога, како наводе у Унеску, научни центри и музеји су кључни за ширење ових идеја и нових визија за очување планете и мира.

Обележавањем Светског дана науке наглашава се одговорна употреба науке за добробит друштва. У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке. Центар отад сваке године обележава овај дан у намери да истакне потребу за јачањем свести јавности о улози науке у остваривању мирног и одрживог друштва.

Поред Светског дана науке, који Република Србија обележава као чланица Унеска, 2011. године је, одлуком Владе Србије, установљен и национални Дан науке, 10. jул, дан рођења познатог научника Николе Тесле (1856–1943).

Центар за промоцију науке временом је проширио своје активности којима обележава овај дан кроз мрежу научних клубова широм Србије, који свој допринос дају разноврсним програмом. Већ неколико година, наука 10. јула излази на улице, реке и у паркове и друге јавне просторе. Трибине, предавања, кампови за децу, пројекције филмова, изложбе и обиласци опсерваторија и хидроелектрана само су део програма.

Сваке године, на Дан науке, у фокус се стављају актуелне теме важне за наше друштво, па је тако прошле године у Народној скупштини одржан догађај чије су централне теме биле климатске промене, квалитет воде и ваздуха и обновљиви извори енергије. О кључним темама данашњице тог дана су у Парламенту разговарали научници, стручњаци из ових области, али и доносиоци одлука.

Овогодишњи Дан науке обележавамо y складу са мерама борбе против ширења коронавируса, тако да ће програм Виртуелне научне правионице у Мејкерс спејсу ЦПН-а бити преношен онлајн на Инстаграм профилу Центра. Демонстратори и демонстраторке ће 10. јула показати како на необичан начин и уз маштовиту употребу свакодневних предмета који нас окружују можемо свима представити шта је то што нас највише одушевљава у науци, a сви учесници ће имати прилику да се укључе у програм уживо и представе своје креације (више о догађају: http://elementarium.cpn.rs/u-centru/virtuelna-pravionica-za-dan-nauke/).

Осим тога, овогодишњи обележавамо Дан науке са нашим најмлађим научницима и научницама, садашњим и будућим лицима науке. У кампањи „Лица науке“ учествује 22 деце која су у току протекле и ове године на Дечјим научним камповима широм Србије показала посебно интересовање за науку, истраживачки дух, радозналост, критичко мишљење и спремност за сарадњу у тимовима. Кроз кампању „Лица науке“ они нам причају о томе шта воле да истражују и зашто воле науку и показују да не можете бити превише млади да истражите свет око себе.

 

Истражите више о Јавном позиву и међународној сарадњи и пројектима Центра за промоцију науке.

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs