Током овогодишњег Сајма књига, ЦПН, на свом штанду у Хали 2а, излаже око хиљаду публикација научноистраживачких организација из Србије, али и своја издања из области промоције науке и научне комуникације

Центар за промоцију науке ће и ове године, осми пут заредом, на Међународном сајму књига, на штанду површине 190 квадратних метара, изложити око 1000 публикација научноистраживачких организација из Србије, као и своја издања.

Сајам књига се ове године у Београду одржава по 63. пут, од 21. до 28. октобра. Тема овогодишњег наступа ЦПН-а су мисаони експерименти, јер су уграђени у сваку научну теорију, а уједно пружају и неограничен простор за иновацију у сферама наставе, образовања и васпитања.

Током Сајма, на штанду у Хали 2а, ЦПН представља издавачку делатност 123  научноистраживачке организације у Србији, које обухватају: универзитете, факултете, универзитетске библиотеке, Српску академију наука и уметности са институтима САНУ, истраживачко-развојне и научне институте, приватне универзитете и факултете, стручна друштва и заводе.

ЦПН је, такође осму годину заредом, припремио и детаљан каталог свих научних публикација објављених између два сајма.

Центар за промоцију науке овај пут представља и своје новo издањe: књигу ауторке Пег Титл А шта ако… Сабрани мисаони експерименти у филозофији, као и PhDs in Prose, енглеско издање књиге Докторати у прози: илустроване приче, која је награђена престижним признањем „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу на претходном 62. Сајму књига.

Током осам дана трајања Сајма, ЦПН ће на свом штанду организовати читав низ промоција и разговора о темама из разноврсних научних области, трибине, представљање институција и нових издања, као и међународних пројеката у којима је ЦПН један од партнера.

Најновији број часописа Елементи такође ће бити представљен на штанду, а  посвећен је разним инспиративним научним темама као што су примена роботских технологија у лечењу деце са аутизмом, пројекат припитомљавања поларних лисица у Сибиру, емпатија, као и феномен ширења теорија завере, о коме говори темат новог броја.

ЦПН је ове године припремио и акредитовани програм стручног усавршавања за наставнике под називом „Примена мисаоних експеримената у настави“, који ће кроз две радионице бити представљен средњошколцима током „школског дана“, у четвртак, 25. октобра.

На посебном делу штанда, током читавог трајања Сајма књига, мрежа 14 научних клубова из Ниша, Лесковца, Чачка, Шапца, Ужица, Смедерева, Крагујевца, Кањиже, Новог Пазара, Рановца, Kрушевца, Горњег Милановца,   Кикинде и Књажевца представиће најуспешније научнопопуларне пројекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Последњег дана, у недељу, 28. октобра, на Сајму образовања и наставних средстава, који се паралелно одржава са Сајмом књига, ЦПН ће представити Семинар о рецензирању, кроз који је протекле године прошло више од три стотине истраживача са свих универзитета у Србији.

Као и сваке године на штанду ЦПН-а, КОБСОН ће окупити библиотекаре из научних институција и, посебно за ову прилику, омогућити свим посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација.

 

подели