(НОВО) Са циљем да помогне младим истраживачима у компликованом процесу објављивања научних резултата, ЦПН објавио бесплатно интернет издање „Увод у објављивање научних публикација“

 

На адреси nauka.cpn.rs Центар за промоцију науке објавио је бесплатно интернет издање незаменљивог водича у свет научног издаваштва, „Увод у објављивање научних публикација“ Андреаса Екснера. Издање, објављено у целости у отвореном приступу (open access), намењено је пре свега докторандима и младим истраживачима као помоћ у сналажењу у савременом академском свету који је дефинисала сада већ класични израз publish or perish („објави или нестани“).

„Увод у објављивање научних публикација“, који је оригинално објавио један од највећих светских џинова у пољу научног издаваштва, Springer Nature, поседује најактуелније одговоре на многа питања од којих зависе каријере данашњих истраживача: како се све вреднује учинак истраживачa? Како функционише „отворени приступ“? Колико кошта? Како функционишу највеће цитатне базе?

Српско издање овог важног водича, које је своју штампану премијеру доживело на овогодишњем Сајму књига, представља по много чему јединствену појаву на домаћем тржишту. Пре „Увода у објављивање научних радова“ у Србији није постојало издање које се овом тематиком бави на информативан, читак и приступачан начин, посебно с обзиром на чињеницу да је у питању бесплатно интернет издање, до којег лако може доћи сваки заинтересовани истраживач са приступом интернету.

Предност интернет издања „Увода“ у односу на штампано је и у потпуности интегрисан индекс појмова, чиме је навигација књигом лака и брза. Из угла коришћене научне и издавачке терминологије, српско издање „Увода у објављивање научних публикација“ представља производ консензуса врхунских стручњака из света научног издаваштва у Србији.

Рецензију превода на српски језик вршиле су Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије, а самим тим и сервиса КоБСОН, као и др Невена Буђевац, доцент на Учитељском факултету у Београду и помоћник уредника међународног часописа European Journal of Psychology of Education. Стручну редакцију превода урадила је Милица Шевкушић, председник Секције библиотекара и књижњичара Заједнице института Србије и национални координатор за отворени приступ.

Илустрације које прате свако поглавље књиге је за интернет издање урадила Моника Ланг, илустраторка из Београда која је раније ове године победила на ЦПН конкурсу за визуелно решење насловне стране „Увода у објављивање научних публикација“.

„Увод у објављивање научних публикација“ је део едиције „Научна комуникација“, која за циљ има подршку ширењу научних идеја и резултата у Србији, а претходно издање у овој едицији била је „Научна комуникација“ Пјера Ласла.

Истражите више о бесплатном издању у отвореном приступу.

Истражите више о штампаном издању, које је своју премијеру доживело на Сајму књига.

подели