CPN izdanja

Besplatni vodič kroz naučne publikacije

(NOVO) Sa ciljem da pomogne mladim istraživačima u komplikovanom procesu objavljivanja naučnih rezultata, CPN objavio besplatno internet izdanje „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“

 

Na adresi nauka.cpn.rs Centar za promociju nauke objavio je besplatno internet izdanje nezamenljivog vodiča u svet naučnog izdavaštva, „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ Andreasa Eksnera. Izdanje, objavljeno u celosti u otvorenom pristupu (open access), namenjeno je pre svega doktorandima i mladim istraživačima kao pomoć u snalaženju u savremenom akademskom svetu koji je definisala sada već klasični izraz publish or perish („objavi ili nestani“).

„Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“, koji je originalno objavio jedan od najvećih svetskih džinova u polju naučnog izdavaštva, Springer Nature, poseduje najaktuelnije odgovore na mnoga pitanja od kojih zavise karijere današnjih istraživača: kako se sve vrednuje učinak istraživača? Kako funkcioniše „otvoreni pristup“? Koliko košta? Kako funkcionišu najveće citatne baze?

Srpsko izdanje ovog važnog vodiča, koje je svoju štampanu premijeru doživelo na ovogodišnjem Sajmu knjiga, predstavlja po mnogo čemu jedinstvenu pojavu na domaćem tržištu. Pre „Uvoda u objavljivanje naučnih radova“ u Srbiji nije postojalo izdanje koje se ovom tematikom bavi na informativan, čitak i pristupačan način, posebno s obzirom na činjenicu da je u pitanju besplatno internet izdanje, do kojeg lako može doći svaki zainteresovani istraživač sa pristupom internetu.

Prednost internet izdanja „Uvoda“ u odnosu na štampano je i u potpunosti integrisan indeks pojmova, čime je navigacija knjigom laka i brza. Iz ugla korišćene naučne i izdavačke terminologije, srpsko izdanje „Uvoda u objavljivanje naučnih publikacija“ predstavlja proizvod konsenzusa vrhunskih stručnjaka iz sveta naučnog izdavaštva u Srbiji.

Recenziju prevoda na srpski jezik vršile su Tatjana Timotijević, načelnik Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije, a samim tim i servisa KoBSON, kao i dr Nevena Buđevac, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu i pomoćnik urednika međunarodnog časopisa European Journal of Psychology of Education. Stručnu redakciju prevoda uradila je Milica Ševkušić, predsednik Sekcije bibliotekara i knjižnjičara Zajednice instituta Srbije i nacionalni koordinator za otvoreni pristup.

Ilustracije koje prate svako poglavlje knjige je za internet izdanje uradila Monika Lang, ilustratorka iz Beograda koja je ranije ove godine pobedila na CPN konkursu za vizuelno rešenje naslovne strane „Uvoda u objavljivanje naučnih publikacija“.

„Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ je deo edicije „Naučna komunikacija“, koja za cilj ima podršku širenju naučnih ideja i rezultata u Srbiji, a prethodno izdanje u ovoj ediciji bila je „Naučna komunikacija“ Pjera Lasla.

Istražite više o besplatnom izdanju u otvorenom pristupu.

Istražite više o štampanom izdanju, koje je svoju premijeru doživelo na Sajmu knjiga.

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs