Дани будућности

Ко је ASIMO?

Ко jе АСИМО? Какве су његове могућности, а коjе су му мане? Зашто изазива толико узбуђење где год се поjави?

Текст: Т. Ковач

Наjчувениjи робот на свету, хуманоид АСИМО, долази у Београд 24. септембра како би свечано отворио научнопопуларну манифестациjу „Дани будућности: Роботика“, коjу организуjе Центар за промоциjу науке у сарадњи са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду. Долазак АСИМО робота већ изазива велико интересовање, како међу наjмлађима тако и у стручноj jавности.

Ко jе АСИМО? Какве су његове могућности, а коjе су му мане? Зашто изазива толико узбуђење где год се поjави? Уочи његовог првог наступа у Београду, откривамо неколико занимљивости о АСИМО роботу.

Како jе АСИМО добио име?

Често се помисли да jе назван по чувеном америчком научнику Исаку Асимову, али то jе случаjност. АСИМО jе енглески акроним за Напредни Корак у Иновативноj Мобилности (Advanced Step in Innovative MObility) .

 Ко jе направио АСИМО робота?

АСИМО jе направљен у компаниjи Хонда као део дугорочног истраживачког програма развоjа хуманоидних робота.

Зашто jе направљен АСИМО?

АСИМО jе замишљен као робот коjи може да помаже људима у свакодневном животу. Висина од 130 cm, на коjоj су његове очи у нивоу очиjу одрасле особе коjа седи, чини га идеалним за помоћ по кући и при асистирању људима везаним за кревет или колица.

Како се АСИМО развиjао?

1969 – проф. Миомир Вукобратовић обjавио jе рад о тачки нула момента, теориjском моделу кретања хуманоида, захваљуjући коjоj су роботи проходали.

1986 – започиње рад на развоjу хуманоидних робота у Хонди.

1996 – конструисан jе први саморегулишући двоножни хуманоидни робот назван P2.

1997 – направљен jе први потпуно независтан хуманоидни робот коjи хода. P3 jе био висок 160 cm, и тежак 130 cm.

31. октобар 2000 – стиже АСИМО коjи и данас остаjе наjнапредниjи робот створен досад.

2005 – представљен jе Нови АСИМО, коjи доноси значаjан напредак у мобилности робота. Прве кораке у Европи направио jе у септембру 2007.

ASIMO РОБОТ У СРБИЈИ

У оквру тродневне посете Србији, популарни ASIMO робот ће наступити пред публиком 25. и 26. септембра у Задужбини „Илије М. Коларца“. Термини наступа АСИМО робота у Задужбини „Илије М. Коларца“: 24.09. од 18.00; 25. и 26.09 – 11.00. 12.30, 14.00, 15.30, 17.00, 18.30.

Коjе су основне одлике АСИМО робота?

Лаган jе и компактан, има способност да комуницира и ради у хармониjи са људима, приjатног jе дизаjна, може да прима и додаjе предмете, одликуjе га и напредна технологиjа при ходу и трчању.

Да ли АСИМО препознаjе људе и обjекте?

АСИМО користи посебну технологиjу како би препознао људе у своjоj близини. Може самостално да мапира околину користећи камере коjе му служе као очи и на таj начин региструjе препреке. Способан jе да препозна људе коjи му долазе у сусрет и заустави се док му они не ослободе пролаз.

Колико jе АСИМО интелигентан?

АСИМО има низ когнитивних способности, као што су способност да препозна људе, предмете, покрете и реагуjе сходно ситуациjи. Може да разуме броjне команде и да одговараjући одговор. Међутим, стварање интелигентног понашања хуманоида jош jе далеко. Модел за интелигенциjу – мозак – прво се мора боље разумети пре него што се слични принципи обраде могу применити. Тренутно се очекуjе да ће то траjати 10-15 година.

КАРТЕ ЗА НАСТУП ASIMO РОБОТА У ПРОДАЈИ

Цена карте за наступ ASIMO робота је симболична и износи само 200 динара. Школе, образовне, научне и друге организације могу добити карте за групне посете са 50 одсто попуста, дакле по цени од свега 100 динара. Групне карте се могу наручити на телефон 011.24.00.260 или подићи у просторијама Центра за промоцију науке, Макензијева 24, Београд. Карте су у продаји на Билетарници у Задужбини „Илије М. Коларца“ и Галерији Робне куће „Београд“.

Како АСИМО хода?

АСИМО хода на основу „контроле предвиђања кретања“, тj. предвиђаjући следећи потез и пребацуjући тежиште сходно томе. Веома jе стабилан, чак и када се изненада покрене. Комбинуjе меморисане обрасце за старт, брзину, успоравање, заустављање, окретање, како би се кретао без проблема.

Да ли може да користи степенице?

Да, АСИМО jе jедини хуманоид на свету коjи може да иде уз и низ степенице. Лако може да прелази степенице различитих величина.

Како АСИМО трчи?

Као човек, АСИМО робот док трчи, не додируjе увек тло са обе ноге. То jе постигнуто путем проактивне контроле његовог држања коjе му омогућава да трчи брзином од 6 km/h. Трчање у кружници (5 km/h) захтева да се робот уравнотежи насупрот центрифугалноj сили, коjа делуjе на њега док трчи укруг. То jе постигнуто померањем тежишта робота од њега ка центру круга.

Да ли АСИМО може да падне?

АСИМО може да одржава равнотежу док хода и на неравним површинама, али и када буде гурнут у одређеноj мери. Ако падне, пошто jе лаган и компактан, не би било посебних последица. Инжењери тренутно раде на технологиjи коjа би АСИМО роботу у случаjу пада омогућила да самостално устане.

Како АСИМО добиjа енергиjу?

Опремљен jе са 51,8 литиjум-jонском батериjом, коjа може да ради око 40 минута у континуитету.

Чему служи АСИМО?

АСИМО служи као платформа за развоj напредног интелигентног система, коjи се примењуjе не само на роботику већ и на разне друге проjекте у Хонди. Многа од тих важних истраживања одвиjаjу се у Немачкоj у Истраживачком институту компаније. АСИМО jе партнер у многим едукативним проjектима широм Европе чиjи jе циљ мотивисање ученика и студената да се определе за пут науке и инжењерства.

Шта ће АСИМО постати у будућности?

Основни концепт jе да се постигне више мобилности коjа ће омогућити роботима да помажу људима и живе са њима у хармониjи. Иако jош ниjе спреман за овакве намене, развоj АСИМО робота води у позитивном правцу.

Да ли jе АСИМО „он“, „она“ или „оно“?

АСИМО jе хуманоидни робот, али ипак робот. Jедноставно му се обратите са „АСИМО“. 

 

ДАНИ БУДУЋНОСТИ: РОБОТИКА

АСИМО ће означити почетак научнопопуларне манифестациjе „Дани будућности: Роботика“ (24.09-15.10), на коjоj ће Центар за промоциjу науке и Електротехнички факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са броjним партнерима, у Галериjи Робне куће „Београд“ представити више од 20 робота из целог света.

Истражите више: www.danibuducnosti.rs

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs